Landjepik na IBM’s exit op de x86-servermarkt

IBM logo

IBM verlaat de markt voor servers met x86-processors, zoals de Xeon-chips van Intel. De verkoop van IBM’s serverdivisie aan het Chinese Lenovo heeft formele goedkeuring verkregen van de autoriteiten. Concurrenten als HP en Dell zien hun kans: zij benaderen bedrijven en beheerders met IBM’s System x-machines om nieuwe klanten binnen te halen.

Niet geraakt zijn gebruikers van mainframes en servers met IBM’s Unix-variant AIX, hoewel ook zij doelwit kunnen zijn.

Concurrentie ‘as usual’
Dergelijke tactieken zijn zo oud als de it-industrie. Overnames en consolidaties zijn altijd aanleiding geweest voor commerciële benaderingen en stuntaanbiedingen. De standaardisatie van x86-servers (met Windows Server of een Linux-distributie) maakt overstappen relatief makkelijk. Makkelijker dan vroeger bij bedrijfseigen Unix-varianten zoals die van IBM, HP, Sun Microsystems en vele anderen. Supportcontracten zijn in de praktijk meer en meer een ‘bindmiddel’ voor klanten.

Kortom, de geschiedenis herhaalt zich. Bijna letterlijk, want IBM doet zijn servertak over aan Lenovo die in 2005 al IBM’s pc-divisie overnam. De Amerikaanse verkoper leed toen al geruime tijd forse verliezen op zijn pc-activiteiten, omdat het niet kon opboksen tegen pc-reus HP. Datzelfde HP is vervolgens door Lenovo naar de kroon gestoken, en eind 2012 zelfs gepasseerd, op diezelfde pc-markt. Gaat Lenovo hetzelfde doen met de x86-servermarkt? Een massamarkt waar HP nu met flinke voorsprong de grootste is. Ongetwijfeld heeft Lenovo die ambitie.

Doelwit: HP
Ironisch is dat HP drie jaar geleden zelf al geprobeerd heeft zijn pc-activiteiten te staken. Toenmalig CEO Leo Apotheker wilde die divisie afstoten, maar zijn strategische beslissing is uiteindelijk geschrapt. Net als de topman zelf. Afgelopen kwartaal heeft HP, sinds eind 2011 onder CEO Meg Whitman, niet slecht verdiend aan pc’s en x86-servers. Maar Lenovo wil een groter stuk van de taart en klimt daarom nu omhoog in de x86-markt. IBM-serverklanten kunnen dus op korte salestelefoontjes en mails verwachten.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...