Windows gaat naar 10

Beginscherm van Windows 98

Microsoft slaat nummer 9 over voor de volgende Windows-versie, die rond de zomer van 2015 uitkomt. Windows 10 krijgt naast een hybride startmenu ook gloednieuwe business-functies.

Het hybride startmenu luidt niet de terugkeer in van het oude startmenu, zoals dat in Windows 7 en voorgangers zit. Windows 10 krijgt een combinatie van het klassieke startmenu met de interactieve app-tegels van de touch-interface Modern UI in Windows 8. Dit nieuwe startmenu is geheel aan te passen. Apps voor de touch-interface (ook wel Metro genoemd) kunnen op Windows 10 ook draaien in de desktopomgeving. Ze hebben dan hun eigen venster, wat gebruikers naar wens kunnen vergroten en verkleinen.

 

Proefversie voor fijnproevers

Microsoft heeft alvast een proefversie uitgebracht van het nieuwe besturingssysteem, dat nog volop in ontwikkeling is. Deze zogeheten Technical Preview verzamelt informatie over de gebruikte functies en apps, mogelijk inclusief ingevoerde tekst. Deze automatisch doorgegeven feedback dient om de functionaliteit te verbeteren, net zoals Google’s automatisch aanvulfunctie doet en Apple’s virtuele assistent Siri voor de herkenning van spraak. De informatievergaring door de bètaversie, die al tot ophef heeft geleid, zal niet in de definitieve release zitten.

De testversie is voor iedereen toegankelijk, waarbij het bedrijf wel benadrukt dat de software nog in de kinderschoenen staat en dus niet geschikt is voor non-techneuten en productiesystemen. Begin komend jaar brengt Microsoft een proefversie uit die voor consumenten is bedoeld en die dan ook meer eindgebruikersfuncties bevat. Daar zit dan ook versie 12 bij van webbrowser Internet Explorer.

 

CTRL+V op de commandoregel

Microsoft richt zich nu eerst op zakelijke gebruikers, omdat die tot op heden Windows 8 links hebben laten liggen. Dus showt Windows 10 alvast functies die it-professionals moeten aanspreken. “We willen productieve mensen nog productiever maken,” zegt vice-president Joe Belfiore van Microsofts besturingssystemengroep. Een van de bedoelde verbeteringen is de bediening van Windows via de commandoregel, wat vroeger in MS-DOS dé gebruikersinterface was.

Zo krijgt de ‘command prompt’ ondersteuning voor toetsencombinaties ingebouwd die bekend zijn van bijvoorbeeld Word. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om tekstinvoer te plakken met CTRL+V. Deze plakoptie valt ook te voorzien van filtering om elementen zoals tabs en afbrekingen juist niet mee te nemen naar de commandoregel. Door die ongewenste elementen kan de invoer incorrect zijn, wat dan fouten oplevert.

 

9 overgeslagen vanwege 95?

Verder heeft de Technical Preview van Windows 10 ingebouwde virtuele desktops, zoals Unix-varianten en ook Linux al jaren standaard aan boord hebben. Dit betreft niet de virtualisatie van een ander (desktop)besturingssysteem, maar de aanwezigheid van meerdere bureaubladen. Draaiende programma’s zijn op die desktops te plaatsen en te sorteren.

Al met al stelt Microsoft dat de volgende Windows-versie zó’n grote stap voorwaarts is dat het versienummer 9 overslaat. Een alternatieve verklaring is dat oudere software voor compatibiliteit niet checkt op versienummer maar op de Windows-naam, waarbij ‘Windows 9’ dan gezien zou kunnen worden als een variant van Windows 95 of 98.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...