Banken vrezen privacyschending Apple Pay

rabobank geldmaat cashcode

De Nederlandse bankensector heeft grote bezwaren tegen delen van betaalgegevens met it-bedrijven als Google Wallet en Apple Pay die mobiele betaalsystemen in Nederland willen introduceren. Dat stelde de Betaalvereniging vanochtend tegenover het Het Financieele Dagblad en persbureau ANP. Ten tijde van de introductie van Apple Pay in de VS afgelopen herfst lieten de banken nog weten wel degelijk in te zijn voor samenwerking.

De bezwaren richten zich voornamelijk op het ongelijke speelveld dat gecreëerd zou worden. Als derden via betaalapplicaties toegang krijgen tot Nederlandse rekeninggegevens, kunnen ze gebruikt worden voor reclamedoeleinden. Intussen ligt dat heel anders bij de banken zelf: als zij betaalgegevens van consumenten zouden doorverkopen, levert dit direct een golf van kritiek op. ING trok in het voorjaar van 2014 nog overhaast een proef terug waarbij gegevens over betaalgedrag gebruikt zouden worden om klanten aanbiedingen van andere bedrijven te doen.

Apple heeft intussen meermaals benadrukt geen interesse te hebben in financiële data van klanten en ze niet op te slaan bij gebruik van Apple Pay.

Het wachten is op een richtlijn uit Brussel. Er is een Europese richtlijn in de maak die innovatie in het betalingsverkeer moet stimuleren. Niet-bancaire partijen zouden meer mogelijkheden krijgen om met eigen betaalapplicaties te starten. Het Europees parlement wil hierbij echter meer aandacht voor privacy.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...