Open source verslaat softwarehandel met licenties

Het bouwen van software in gesloten bedrijven en die verkopen als licenties is zó 20ste eeuw. Dat gaat eruit. “Open source overwint in de 21ste eeuw,” beweert Erik Meijer in een vraaggesprek.

Erik Meijer (1963, Curaçao) is ondernemer in Silicon Valley en softwareprofessor. In Delft onderzoekt hij als computerwetenschapper aan de TU Delft het functioneel programmeren (met Haskell), taalontwerp en interfaces. Als softwarearchitect bij Microsoft werkte hij van 2000 tot begin 2013 aan C#, Visual Basic, Linq, Volta, reactief programmeren, .Net en leidde hij de cloud-ontwikkeling. Hij richtte vervolgens Applied Duality Inc. op dat in Silicon Valley database software voor de cloud bouwt.

 

Wordt er nog veel ouderwets gewerkt met databases?

“Ja, veel leveranciers verdienen nog geld op de ouderwetse manier, met licenties per CPU. De kopers zitten eraan vast, zijn het gewend en dus niet snel geneigd om van deze suboptimale werkwijze af te stappen.”

 

Hiep hiep hoera voor Oracle?

“Leveranciers die rijk worden van een status quo brengen geen verandering. Probleem is nu dat gebruikers menen te innoveren als ze met Hadoop hun data gaan analyseren. Als big data serieuze business wordt, vraagt dat snelle vaak real-time verwerking. Dan volstaat op SQL-verwerking niet meer.”

 

SQL verwijst u naar de prullenbak en het op SQL gebaseerde Hadoop verwijt u gebrekkige innovatie. Waarom?

“SQL was een periode geschikt, maar is niet mee geëvolueerd met de rest van de softwarewereld. Hadoop is een soort SQL met een turbomotor. Het verandert niets fundamenteels. Big data vereist grote sprongen met software. Daar is mijn technologie op gericht. Die is veel meer dan SQL aangepast op die nieuwe wereld.”

 

Hoe dan?

“Je vraagt geen data als het je uitkomt, maar je verwerkt data die in grote hoeveelheden naar je toe wordt gestuurd. SQL en Hadoop zijn statisch, terwijl real-time applicaties grote stromen real-time data genereren waarmee je direct moet handelen. Excel verwerkt data al veel beter real-time dan SQL. Je verandert een cel en de andere waarden worden aangepast. Je gaat niet op een cel staan met een opdracht om alsjeblieft data te herberekenen. Dat is de SQL-manier. Software moet direct reageren.”

 

SQL is: je zoekt een vliegreis en die informatie moet uit allerlei databases worden getrokken, waardoor je tientallen seconden op een voorstel zit te wachten. Uber, Airbnb en Netflix werken veel sneller, is dat het?

“SQL vraagt van tienduizenden taxi’s de positie en gaat dan rekenen. Veel te traag. Met Uber geven die taxi’s voortdurend real-time posities door. Dat is ook efficiënter, want de meeste taxi’s staan stil. Je moet het wel omkeren voor efficiënter verwerking. Met SQL graaf je een gat.”

 

De partij met de meeste data, de NSA, slaagt er niet in daar veel relevante informatie uit te distilleren. Waarom?

“Er is weinig correlatie tussen louter de hoeveelheid data en zinnige informatie. Zet ’s nachts de tv aan en alle zenders vertonen ruis of zinloze programma’s. Dat probleem zie je momenteel in veel sectoren, bijvoorbeeld kankeronderzoek door een vriend van me bij Arthur Andersen. Talloze gegevens, maar waar begin je relevante correlaties te zoeken, laat staan te vinden? Dat kan louter door een combinatie van slimme software en nog veel slimmere mensen.”

 

Wat wilt u bijdragen?

“Moderne programmeertalen zijn nog steeds hetzelfde als de allereerste taal Fortran: je neemt een paar variabelen en die combineer je voor een functie. We vonden geen nieuwe methode om bijvoorbeeld voor het internet of things met miljoenen apparaten te programmeren. Dat is een groot onopgelost probleem. De nieuwe concepten met zoveel verbindingen en open netwerken zijn niet doorgedrongen in de programmeertalen. Dat is eigenlijk heel geleidelijk gegaan. Net als de kikker die je in heet water kookt: er is nooit aan gedacht en ineens sta je voor een levensgroot probleem.”

 

U zei ook: het computeren wordt gedemocratiseerd. Kun je niet beter inzetten op de krachten van de allerbesten in plaats van amateurisme stimuleren?

“Zo zwart-wit is het niet. Democratisering zie ik als het makkelijker maken van het gebruik van de software. Veel teveel software is nog veel te ingewikkeld in het gebruik. Zo’n Uber app is super eenvoudig in gebruik en excellent gebouwd door super programmeurs.”

 

Was Microsoft te ouderwets en was dat de reden voor vertrek?

“Nee hoor, ik werkte aan software die ik behalve voor het Windows ecosysteem ook voor andere systemen zoals Java en Javascript wilde uitbreiden. Die ruimte bood Microsoft niet en dat mag je ook niet verwachten.”

 

Waarom niet, Windows verliest snel terrein, vooral mobiel. Waarom geen toepassingen voor andere platforms bouwen?

“Ja, maar de tijd moet rijp zijn. Nu Steve Ballmer weg is, is er een hele andere situatie ontstaan. De nieuwe ceo Satya Nadella is een fantastische vent, precies wat Microsoft nodig had. Hij heeft een veel realistischer kijk op de wereld.

Het gaat meer om de verkoop van rekenkracht en computercapaciteit. Dan maakt het niet uit of dat onder Windows is of welk ander systeem. Op deze manier ben je veel minder dogmatisch dan met alle geweld Windows te willen verkopen. Dat beperkt je scope teveel. Bovendien heeft elk mobiel apparaat een multiplier voor diensten en de backend. Dat veroorzaakt een sterke groei van de vraag naar cloud-diensten. Dat kan een renaissance voor Microsoft brengen met de Azure diensten. Je ziet het aan de aandelenkoers; na het vertrek van Ballmer is die als een raket omhoog gegaan.”

 

Iedereen kan een cloud bieden en Amazons AWS verslaat Microsoft niet zomaar?

“Jij slaat het plat, want het is helemaal niet zo eenvoudig om een goed cloud-platform te bieden. Ik voorspel dat maar een paar spelers overblijven: Amazon, Microsoft en Google. Neem het datacenter in Groningen voor Google. Daar komt zoveel bij kijken om alles op te zetten het 24/7 optimaal te laten draaien. Je kunt net zo goed beweren: iedereen kan een olieraffinaderij beginnen. Dat kunnen alleen hele grote partijen. Amazon moet ook meer concurrentie krijgen.”

 

Wat doet jullie Rx software van Applied Duality?

“Verwerking van grote real-time datastromen. Weer een analogie: als je op een lichtknopje drukt, gaat de lamp aan. Dat is enkel mogelijk omdat er een bekabeling loopt via een systeem.”

 

Sterker nog: twee miljoen mensen kunnen tegelijk hun televisie aan en uit zetten en zo kan Netflix honderdduizenden opvragingen voor een film direct verwerken?

“Ja, 40 miljoen ontvangers sturen allemaal data, uiteraard via de bediening maar ook over de kwaliteit van de ontvangst. Die massale hoeveelheid gegevens moet Netflix real-time verwerken. Daar gebruiken ze sinds eind 2012 Rx voor de client op de player. In 2013 heeft Microsoft de .Net-toepassing opensource gemaakt en toen hebben we met Netflix ook een opensource versie voor Java gebouwd.

Bij Microsoft zette ik een aantal teams op en heb er veel van geleerd. Dat pas ik toe bij mijn eigen bedrijf, maar geheel conform mijn eigen inzichten. En ik wil ‘bootstrappen’, zonder extern geld.”

 

Zou Microsoft uw bedrijf kunnen overnemen?

“Misschien wel, misschien niet. Op dit moment heb ik veel te veel plezier om het zelfstandig op mijn manier te runnen. Ik wil een heel nieuw model ontwikkelen met een gezamenlijk doel om de beste software te bouwen. Opensource in dit model zal, als het slaagt, een einde maken aan een traditioneel softwarebedrijf met het licentiemodel.

Neem Linux, het grootste open source succes via de mobiele Androidbesturing, of apparaten zoals routers. Je moet een sterke structuur stichten voor de bouw van systemen en sterke kwaliteits- en toegangscontroles voor software…”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...