Is ‘the Internet of Things’ wel iets zakelijks?

internet

Reeds jaren roepen de grote onderzoeksinstituten als Gartner en IDC: in de 21ste eeuw zijn wij mensen behangen met apparaten die via ‘het internet’ met van alles communiceren. The Internet of Things werd het genoemd. Inmiddels zijn we ruim veertien jaar in die 21ste eeuw gevorderd en wat is er nu werkelijk van gekomen?

Toegegeven, we hebben nu minicomputers die we om onze pols kunnen dragen en zo op afstand de verwarming thuis hoger kunnen zetten. Maar zeg nu eens eerlijk, veel verder dan een hoog gadgetgehalte op privégebied zijn we nog niet gekomen. En hoe zit het zakelijk?

 

Tijdig sturen

Het via smartphones, tablets en laptops op afstand en via het internet communiceren met kantoor of een datacenter is nog geen ‘Internet of Things’ (IoT). Toch gaat IoT de komende jaren juist in de zakelijke omgeving een grote vlucht nemen en de reden is heel eenvoudig. Om organisaties juist en tijdig aan te sturen is relevante en actuele informatie nodig. Omdat de informatie van organisaties tegenwoordig overal staat, zelfs bij klanten. Om alle bruikbare informatie te verzamelen, is het slim om systemen en apparatuur aan elkaar te koppelen. Met goede Business Intelligence tooling krijgen managers op die manier de juiste, actuele en relevante informatie tijdig en in een praktisch overzicht. Toekomstmuziek? Niet helemaal…

 

In de praktijk

ThyssenKrupp is een fabrikant van liften. Zij onderhouden meer dan 1,1 miljoen liften, wereldwijd. Nu weten zij dat er onderhoud nodig is wanneer een liftdeur er geen gebruikelijke drie, maar vijf seconden over doet om open te gaan. Om tijdig latere serieuze verstoringen te voorkomen is informatie van alle liften, wereldwijd, gewenst. Dit kan door sensoren in liften te bouwen en die liften via het internet (IoT) statussen naar het onderhoudscentrum te laten sturen. Met behulp van BI weet ThyssenKrupp wanneer zij een monteur naar een lift moeten sturen, zodat er geen boze klant komt.

 

Cloud computing is aggregator

In dit voorbeeld is Microsoft Azure Machine Learning ingezet. Deze technologie voegt intelligentie toe aan de data en leert van de historie. Azure Mahine Learning is een cloud-gebaseerde technologie en eenvoudig te koppelen aan alle systemen die binnen ThyssenKrupp in gebruik zijn. Misschien denkt u dat dit een aardige referentiecase is die niet past in ons kleine Nederland. Toch kan ieder productiebedrijf, klein of groot, met sensors, BI en Azure Machine Learning, besparen op onderhouds- en reparatiekosten. Binnen de gezondheidszorg zijn minder periodieke patiëntcontroles nodig, omdat u tijdig een seintje van ‘het systeem’ krijgt wanneer een controle of ingreep nodig is. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden.

 

Meer ‘Internet of Things’

IoT krijgt door sensortechnologie en cloud computing de komende jaren echt vorm binnen professionele organisaties. Met hedendaagse BI-oplossingen komt informatie voor management beschikbaar die er voorheen niet was. De inzet van moderne technologie om meer rendement uit uw business te halen, vormt de rode draad van het congres ICT in Business 2014 dat op 6 november wordt gehouden in het Theaterhotel te Almelo. Het centrale thema is: ‘The Road Ahead’, uw ICT op weg naar 2020. Meer weten over dit onderwerp? Bezoek dan gratis ICT in Business 2014. Informatie en inschrijven: www.ictib.com.

 

Over de auteur Peter van Uden

Peter van Uden is bij ICTSpirit medeverantwoordelijk voor strategie en business development.

 

 

Gerelateerde berichten...