Op basis van cijfers van arbeidsbemiddelaars en een rondvraag bij IT-recruiters hebben we de top tien samengesteld van meest gezochte IT-profielen. Data, analyse en softwareontwikkeling domineren de lijst, hoewel de vraag naar IT-professionals in alle domeinen hoog blijft.
“De krapte op de IT-arbeidsmarkt is geen nieuw fenomeen, maar blijft een structurele uitdaging,” aldus Wout Van De Wijer, manager bij rekruteringsspecialist Robert Half, tijdens het doornemen van de top 10.
Deze top 10 is gebaseerd op het aantal openstaande vacatures bij arbeidsbemiddelaars zoals VDAB, in combinatie met de zogenaamde spanningsindicator, die de verhouding tussen het aantal werkzoekenden en het aantal beschikbare vacatures weergeeft.
Hieruit blijkt dat IT een knelpuntdomein is. “De onderstaande lijst met knelpuntberoepen binnen IT weerspiegelt het algemene beeld binnen de sector: veel functies zijn moeilijk in te vullen,” bevestigt Wout Van De Wijer.
1. Data manager & engineer
Door het groeiende belang van data voor bedrijven staan deze rollen bovenaan de lijst van knelpuntberoepen, en dat lijkt niet snel te zullen veranderen. De data manager bouwt en onderhoudt geïntegreerde datamodellen en zorgt voor correcte dataverwerking en -uitwisseling, wat leidt tot efficiënte rapportages.
Deze categorie combineren we met de data engineer. Dit profiel koppelt, organiseert en ontsluit data, zodat deze bruikbaar wordt voor de organisatie. Samen vormen ze de ruggengraat van een datagedreven bedrijfsvoering, met vaardigheden variërend van databasemodellering en -beheer tot het ontwerpen van rapportagetools en datasystemen.
Data professionals met ervaring in cloudgebaseerde dataplatformen zoals Snowflake en Databricks, en degenen die ETL-pipelines kunnen bouwen met moderne tools zoals Apache Airflow en kennis hebben van DataOps-methodologieën, zijn bijzonder gewild.
2. Analist
De combinatie van business analist en software analist vertegenwoordigt professionals die de cruciale brug vormen tussen business en IT. De business analist analyseert en vertaalt de behoeften van de business, terwijl de software analist zich richt op gebruikersnoden en systeemvereisten. Traditioneel gesproken heeft men het ook wel eens over de functioneel analist enerzijds en de technisch analist anderzijds.
Hoewel er verschillen zijn, is hun opzet in wezen gelijkaardig. Ze bepalen welke eisen prioriteit krijgen en werken oplossingen uit waarmee collega’s (ontwikkelaars) aan de slag kunnen. Hun kracht ligt in het analyseren van bedrijfsprocessen, het in kaart brengen van gebruikersbehoeften en het ontwikkelen van technische specificaties.
Momenteel zijn analisten met kennis van agile methodologieën, ervaring met digitale transformatieprojecten en expertise in het analyseren van AI-implementatiemogelijkheden zeer gewild op de markt.
3. Softwareontwikkelaar
Softwareontwikkelaars vertalen ontwerpen naar werkende applicaties. Ze zijn essentieel voor het omzetten van ideeën naar daadwerkelijke digitale oplossingen. Hun taken omvatten het ontwikkelen van ICT-toepassingen, het ontwerpen van mockups, het programmeren in specifieke computertalen en het testen van ontwikkelde applicaties.
Momenteel zijn full-stack ontwikkelaars die zowel front-end als back-end kunnen ontwikkelen, evenals professionals met expertise in cloudnative ontwikkeling en DevOps-praktijken, bijzonder gewild. Ook neemt de vraag naar ontwikkelaars met kennis van AI-integratie en microservices-architecturen sterk toe.
4. ICT architect
De ICT-architect ontwerpt de architectuur, componenten, modules, interfaces en data voor ICT-systemen, rekening houdend met de bedrijfsdoelstellingen. Deze professionals analyseren bedrijfsprocessen en ICT-systemen, bepalen de vereisten voor informatiesystemen en ontwerpen architecturen die beantwoorden aan de organisatienoden. Ze coördineren projectteams en dragen bij aan de ICT-strategie van de organisatie.
Zeer gewild zijn cloudarchitecten met ervaring in multi-cloudomgevingen, professionals die bedreven zijn in serverless architecturen en architecten die security-by-design kunnen integreren in moderne IT-landschappen.
5. Integratie expert ICT
Deze specialisten analyseren bestaande informatiesystemen en integreren nieuwe toepassingen om bedrijfsprocessen te verbeteren. Ze werken nauw samen met softwareleveranciers en ontwikkelaars om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Hun expertise ligt in het analyseren van gebruikersbehoeften, het bepalen van functionele oplossingen en het uitrollen van applicaties.
Bijzonder gegeerd vandaag zijn experts met kennis van API-managementplatforms, ervaring met containerisatie en orchestratie tools zoals Kubernetes, en specialisten in event-driven architecturen en moderne integratie frameworks.
6. Systeembeheerder
De systeembeheerder is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en onderhoud van de ICT-omgeving. Deze professionals lossen netwerkproblemen op, volgen veiligheidsvoorschriften en zorgen voor de continuïteit van informatiesystemen. Ze beheren en verbeteren informatiesystemen, stellen diagnoses bij storingen en bepalen corrigerende maatregelen.
Momenteel liggen systeembeheerders met sterke cloudbeheervaardigheden, kennis van infrastructure-as-code tools zoals Terraform en Ansible, en ervaring met het beheren van hybride IT-omgevingen het best in de (arbeids)markt.
7. Netwerkbeheerder
Netwerkbeheerders zorgen voor het beheer en de beveiliging van computernetwerken. Ze installeren en configureren netwerken, monitoren de prestaties en ondersteunen gebruikers. Hun expertise omvat het beheren van toegangsrechten, het stellen van diagnoses bij storingen en het actualiseren van technische documentatie.
Netwerkbeheerders met expertise in software-defined networking (SDN), kennis van zero-trust netwerken en ervaring met cloudconnectivity-oplossingen zoals SD-WAN zijn vandaag het meest gezocht door werkgevers.
8. ICT-manager
De ICT-manager of -verantwoordelijke leidt de ICT-afdeling en bepaalt welke systemen voldoen aan de behoeften van gebruikers en het bedrijf. Ze zijn verantwoordelijk voor onderhoud, ontwikkeling en implementatie van toepassingen, en beheren een budget. Hun rol combineert technische kennis met managementvaardigheden, waaronder budgetbeheer en personeelsmanagement.
Bijzonder in trek zijn ICT-verantwoordelijken die ervaring hebben met het leiden van digitale transformatieprojecten, kennis hebben van moderne IT-governance frameworks en de impact van nieuwe technologieën zoals AI en IoT op bedrijfsmodellen kunnen vertalen naar strategische voordelen.
9. Support medewerker ICT
Deze medewerkers ondersteunen gebruikers en zorgen ervoor dat hardware en software goed functioneren. Ze bieden technische ondersteuning, diagnosticeren storingen, maken back-ups en voeren basisonderhoud uit aan informaticamateriaal. Hun rol is essentieel voor de dagelijkse werking van IT-systemen en gebruikerstevredenheid.
Zeer gevraagd zijn support medewerkers die technische kennis, zoals van moderne remote-support tools, combineren met sterke soft skills. Vaak zijn ook de taalvereisten voor dit IT-beroep niet min: naast zeer goede kennis van het Nederlands wordt er ook vaak vloeiend Frans en Engels gevraagd.
10. ICT security specialist
Met de toenemende cyberdreigingen is de rol van ICT security specialist cruciaal geworden. Deze specialisten adviseren over ICT-beveiliging, implementeren beveiligingsmaatregelen en beschermen informatie tegen ongeoorloofde toegang en aanvallen. Ze zijn verantwoordelijk voor risicobeheer, controleren systemen en stellen veiligheidsplannen op voor informatiesystemen.
Bijzonder in het oog springen security specialisten met ervaring in cloud security, kennis van secure DevOps (DevSecOps), expertise in threat intelligence en professionals die gespecialiseerd zijn in identiteits- en toegangsbeheer in complexe, multi-cloudomgevingen.
En de rest?
Naast de top 10 zijn er nog enkele andere IT-functies die moeilijk in te vullen blijven, zoals de datacommunicatie- en netwerktechnicus, die data- en communicatienetwerken en randapparatuur installeren en onderhouden. Kennis van IoT-netwerken, 5G-technologieën en expertise in het opzetten van beveiligde wifi-netwerken met geavanceerde authenticatiemethoden zijn hier van belang.
Ook software testers blijven een knelpunt. Bijzonder gewild zijn testers met kennis van geautomatiseerd testen, ervaring met continuous integration/continuous delivery (CI/CD) pipelines en specialisten in security testing en performance testing.
Daarnaast zijn datawetenschappers schaars in verhouding tot de vraag. Zij verwerken grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen en zetten deze om naar bruikbare informatie. Zeer gewild zijn data scientists met ervaring in machine learning en deep learning modellen, kennis van natuurlijke taalverwerking (NLP) en professionals die data science kunnen toepassen op specifieke businessdomeinen zoals marketing of supply chain optimalisatie.
Hoewel we een top 10 hebben, is er bij sommige profielen wel wat overlap en zijn de verschillen beperkt. “Op basis van onze ervaring is er momenteel eigenlijk geen specifiek domein dat er helemaal met kop en schouders bovenuit steekt,” geeft Wout Van De Wijer, manager bij rekruteringsspecialist Robert Half, tenslotte nog mee. “IT-talent is schaars en de vraag blijft onverminderd hoog.”