5min Ondernemen

Wat managers moeten weten over AI: Waar moeten ze investeren?

Investeren in AI is geen optie, maar een noodzaak

Wat managers moeten weten over AI: Waar moeten ze investeren?

De technologiewereld beweegt razendsnel en voor veel managers is het lastig om bij te blijven. Zeker op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) is het aanbod overweldigend. Hoe implementeer je AI effectief in je organisatie? Wat zijn de juiste stappen, en waar moet je voor oppassen? In dit artikel gaan we hierop in.

De voordelen van AI zijn inmiddels wel duidelijk, maar de gevaren en valkuilen niet altijd. Daarom zien we dat veel organisaties nog zoekende zijn en geen duidelijke strategie hebben. We spraken met de CTO van HPE, Fidelma Russo, om te achterhalen wat volgens haar de juiste aanpak is.

Het is een feit dat AI de toekomst is en als organisatie kun je het je niet veroorloven om hier niet in te investeren. Russo bevestigt dit en stelt dat bedrijven die AI niet omarmen het risico lopen ingehaald te worden door concurrenten die AI wél benutten om betere producten of diensten te leveren.

Lees ook: Klein beginnen, groot winnen: drie tips voor het doorvoeren van productiviteitsveranderingen

Investeren in AI is geen optie, maar een noodzaak

Investeren in AI is dus niet optioneel. Wel moet dit op de juiste manier gebeuren. Volgens Russo staan IT-teams positiever tegenover AI dan bij eerdere technologische ontwikkelingen. Wanneer een organisatie AI niet faciliteert, ontstaat er op termijn ‘shadow AI’, vergelijkbaar met ‘shadow IT’ bij de opkomst van de cloud. Dit brengt grote risico’s met zich mee, zoals bedrijfsdata die in verkeerde handen valt of onbedoeld wordt toegevoegd aan AI-modellen.

Tijdens de opkomst van de cloud zagen we dat IT-teams vaak bedrijfscreditcards gebruikten om zelfstandig infrastructuur te huren bij cloudproviders. Met AI kan een vergelijkbare situatie ontstaan, maar niet alleen binnen IT-teams: ook business teams willen snel met AI aan de slag. Om grip te houden, is het van belang dat IT-beheerders proactief AI-workloads aanbieden aan zowel IT- als business teams.

Veel AI-toepassingen zullen ontwikkeld worden binnen business teams, met ondersteuning van IT. Dit komt doordat bedrijfsprocessen sterk afhankelijk zijn van specifieke businesskennis. AI kan alleen effectief worden ingezet als deze kennis in de modellen wordt meegenomen.

Betrouwbare AI

Een ander essentieel aspect is de betrouwbaarheid van AI-modellen. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers werken met AI-systemen die voorzien zijn van de juiste ‘guard rails’. Dit betekent dat AI-modellen hun beslissingen kunnen uitleggen, ethisch verantwoorde en controleerbare uitkomsten genereren en geen ongewenste data verzamelen of gebruiken.

Ook moeten bedrijven rekening houden met gebruikersrechten binnen datasets. Niet alle data mag immers voor iedereen toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een HR-chatbot: als een medewerker deze vraagt naar het salaris van de directie, kunnen hier gevoelige gegevens uit voortkomen. Hetzelfde geldt voor vertrouwelijke HR-dossiers die plots inzichtelijk zouden kunnen worden. Dit soort situaties moeten worden voorkomen door duidelijke databeleid en toegangscontroles.

Het belang van data

Hoewel voorzichtigheid met data geboden is, is data tegelijkertijd de brandstof voor AI. Organisaties moeten zorgen voor toegang tot waardevolle bedrijfsdata, zodat AI-toepassingen optimaal benut kunnen worden. Een goed functionerende ‘data fabric‘ is daarbij cruciaal – een infrastructuur die zowel on-premises als in de cloud kan integreren. Dit maakt het mogelijk om verschillende databronnen, inclusief silo’s binnen het bedrijf, te koppelen aan AI-modellen.

Bijvoorbeeld: datasets aan de ‘Edge’, zoals sensoren in productie- of onderhoudsprocessen, kunnen van onschatbare waarde zijn. Door deze data effectief te benutten, kunnen organisaties AI breder inzetten en optimalisaties realiseren.

Data delen binnen afdelingen

Binnen een organisatie zijn er meerdere afdelingen, zoals verkoop, klantenservice, marketing, supply chain, HR, logistiek en productie. Deze afdelingen werken vaak met eigen IT-systemen en databases, de cultuur is vaak ook dat het hun systemen zijn. Dat leidt niet alleen tot datasilo’s maar ook tot onzichtbare datasilo’s. Om AI effectief in te zetten, is een verandering in cultuur en mindset nodig: alle data moet gedeeld worden binnen de organisatie zodat analyses kunnen worden uitgevoerd op basis van alle beschikbare informatie. Uiteraard met het in acht nemen van toegangscontroles in het geval van vertrouwelijke data.

Investeren in mensen en AI-kennis

Een van de grootste obstakels bij AI-implementatie is het gebrek aan AI-kennis. Bedrijven hebben moeite om personeel te vinden met de juiste vaardigheden en strategieën op het gebied van AI. Russo benadrukt dat het cruciaal is om te investeren in talentontwikkeling en training, zodat werknemers AI effectief kunnen toepassen.

Daarnaast zal AI de arbeidsmarkt veranderen. Het zal nieuwe banen creëren, maar ook bestaande banen vervangen. We bevinden ons in een periode waarin veel mensen met pensioen gaan en de arbeidsmarkt kampt met tekorten. AI kan helpen deze uitdagingen op te vangen door werk efficiënter in te richten.

De toekomst van AI

De toekomst van AI binnen organisaties ziet er veelbelovend uit. Volgens Russo biedt AI niet alleen voordelen voor bedrijven, maar ook voor de samenleving. AI kan bijvoorbeeld bijdragen aan betere gezondheidszorg en ondersteuning bieden aan ouderen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven AI niet alleen als een zakelijke investering zien, maar ook als een kans om maatschappelijke impact te maken.

Snelheid van innovatie

Een lastige uitdaging is de snelheid waarmee AI zich ontwikkelt. Bedrijven kunnen moeite hebben om deze innovaties bij te benen, wat kan leiden tot terughoudendheid bij investeringen. Russo moedigt bedrijven aan om te experimenteren en fouten te durven maken – uiteraard binnen een gecontroleerde omgeving. Dat kan bijvoorbeeld zijn door de AI-workloads naast de belangrijkste data te plaatsen in je datacenter. Een cultuur van innovatie, waarin teams gestimuleerd worden om nieuwe technologieën te verkennen, is essentieel om concurrentievoordeel te behalen en te behouden.

Conclusie

Voor managers is het navigeren door het AI-landschap een complexe, maar noodzakelijke taak. Het is cruciaal om de voordelen van AI te begrijpen, de juiste infrastructuur op te zetten en te investeren in talent en training. Daarnaast moeten bedrijven bereid zijn te experimenteren en samen te werken om het volledige potentieel van AI te benutten. Door deze strategie te volgen, kunnen bedrijven niet alleen concurrerend blijven, maar ook bijdragen aan een betere toekomst voor de samenleving als geheel.