4min Personeel

Hoe technologie en AI de ouderenzorg persoonlijker maken

Hoe technologie en AI de ouderenzorg persoonlijker maken

Stel je voor: een zorgmedewerker komt binnen bij een oudere bewoner, schenkt hem een glimlach, vraagt hoe het gaat en neemt de tijd voor een persoonlijk gesprek. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit scenario is in de huidige ouderenzorg niet altijd meer haalbaar. Natuurlijk niet door onwil vanuit de medewerkers, maar door een overschot aan andere werkzaamheden. De huidige personeelstekorten dwingen hen steeds efficiënter te werken, terwijl ondertussen administratieve en facilitaire taken hun al kostbare tijd verder opslurpen. Het resultaat? Steeds vaker zitten zorgmedewerkers achter computers in plaats van bij bewoners. En dat terwijl juist in de ouderzorg persoonlijke aandacht belangrijk is. Wat als technologie en AI de sleutel kunnen zijn tot méér persoonlijke aandacht?

Minder tijd achter de computer, meer tijd met bewoners

Zorgmedewerkers jongleren dagelijks met tal van verantwoordelijkheden, maar moeten daarnaast ook nog voldoen aan strenge documentatie-eisen, rapportages schrijven en zorgen dat alles volgens protocol verloopt. Deze administratieve taken zijn geen overbodige luxe, maar essentieel voor goede zorg. Ze garanderen veiligheid, continuïteit en kwaliteit. Maar ze nemen ook enorm veel tijd in beslag.

Technologie kan hier uitkomst bieden. Door digitalisering slim in te zetten, kunnen administratieve processen worden vereenvoudigd. Neem bijvoorbeeld het meldingsproces bij incidenten. In veel zorginstellingen ziet dit er ongeveer zo uit: een papieren formulier zoeken, deze invullen, inleveren bij de desbetreffende afdeling, wachten op verwerking en eventueel nog aanvullende vragen beantwoorden. Door moderne technologie in te zetten, kan dit proces worden teruggebracht naar bijvoorbeeld: een QR-code scannen bij de bewoner, extra informatie verstrekken via een app en direct verzenden.

Dergelijke aanpassingen hebben als resultaat dat processen die vroeger een half uur in beslag namen, nu binnen een paar minuten geregeld kunnen worden. Per dag levert dit een enorme tijdsbesparing op, tijd die nu weer vrij komt voor het bieden van persoonlijke zorg.

Slimme technologie en AI als ondersteunende collega’s

Maar technologie in de ouderenzorg gaat veel verder dan alleen administratieve vereenvoudiging. Het functioneert steeds meer als een stille, ondersteunende collega die continu meedenkt en meewerkt. Technologie kan routinetaken vereenvoudigen, zodat zorgverleners zich kunnen richten op de menselijke aspecten van hun werk.

Denk aan medicatieherinneringen die bewoners informeren over het innemen van hun medicatie, zonder dat hier een zorgmedewerker aan te pas komt. Maar ook AI (Artificial Intelligence) kan de werklast verminderen, door bijvoorbeeld gewoontes van bewoners en veranderingen in gedragspatronen te herkennen. In de praktijk ziet dat er zo uit:

Een zorgmedewerker krijgt een melding dat een bewoner al een lange tijd niet uit zijn stoel is opgestaan. Dit is ongebruikelijk gedrag voor deze bewoner, omdat het AI-systeem het heeft vastgesteld als afwijkend van zijn normale patroon. De zorgmedewerker weet zo dat hij hier even langs moet gaan om te kijken of alles in orde is. Deze technologie is er dus niet om zorg onpersoonlijk te maken, maar juist om warmere zorg mogelijk te maken.

Ook de bewoner profiteert

Natuurlijk heeft het implementeren van slimme technologie en AI veel voordelen voor zorgmedewerkers, maar het heeft ook directe impact op de bewoners. Zo wordt de zorg consistenter en voorspelbaarder, omdat technologie helpt bij het monitoren van routines. Maar ook afwijkingen in gedrag en gezondheid worden sneller gesignaleerd, waardoor er dus ook proactief kan worden gehandeld als het niet goed gaat met een bewoner. Daarnaast kan het inzetten van technologie ook zorgen voor een betere nachtrust. Minder verstoring door onnodige controles betekent ook een kleinere kans dat bewoners hier ‘s nachts van wakker worden. En uiteraard levert het meer betekenisvolle interacties op. Wanneer zorgmedewerkers minder tijd kwijt zijn aan administratie en controles, hebben zij meer tijd voor persoonlijke gesprekken en uitjes met bewoners.

Technologie en warme zorg versterken elkaar

De voordelen zijn duidelijk: minder administratieve lasten, hogere efficiëntie, en meer tijd voor zorg die écht telt. Het is tijd om de bewustwording rondom de voordelen van digitalisering te vergroten en verdere stappen te zetten in de implementatie ervan. Niet als vervanging van menselijke zorg, maar als middel om die zorg persoonlijker te maken. Technologie en AI creëren meer tijd voor zaken die er echt toe doen: het bieden van een luisterend oor of soms een troostende hand op de schouder. Want dat is uiteindelijk waar goede ouderenzorg om draait: verbinding.

Dit is een ingezonden bijdrage van TOPdesk. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.