5min Zorg

IT-servicemanagement en AI: een gouden combinatie voor de ouderenzorg

IT-servicemanagement en AI: een gouden combinatie voor de ouderenzorg

Zeven op de tien zorgmedewerkers in de ouderenzorg willen meer tijd overhouden voor persoonlijk contact met cliënten, blijkt uit onderzoek. Een duidelijk signaal dat de werkdruk zorgwekkend hoog is. Personeelstekort en administratieve last vragen veel tijd waardoor warme zorg in de knel komt. Technologische innovaties, zoals AI, kunnen dit probleem verminderen. Mits je het goed inzet. Dat maakt IT Service Management (ITSM) steeds belangrijker voor (ouderen)zorgorganisaties. ITSM staat voor het zo goed mogelijk beheren en leveren van IT-diensten. Het doel is een soepele en efficiënte IT-afdeling om ouderenzorgmedewerkers zo veel mogelijk te ontlasten. Vooral de combinatie van ITSM met AI is veelbelovend om kostbare tijd vrij te maken. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Toenemend belang van ITSM in de ouderenzorg

De zorgsector wordt steeds afhankelijker van technologie. Elektronische patiëntendossiers, mobiele gezondheidsapps en zorg op afstand zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Het is een greep uit de technologische innovaties die niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse werk. Ook zie je steeds meer slimme zorgapparaten die met internet verbonden zijn, oftewel Internet of Medical Things (IoMT). Denk aan kettingen of armbanden die de vitale functies van ouderen meten of sensoren die valincidenten registreren.

Doordat dit soort technologie een grotere rol gaat spelen in de (ouderen)zorg, wordt ook een goede IT-afdeling onmisbaar. De IT-afdeling binnen een zorginstelling is niet langer meer een ondersteunende afdeling die printers naloopt of updates installeert, maar het ontwikkelt zich tot kernafdeling. Hoe meer technologie je introduceert, hoe crucialer ITSM is om alles soepel te laten werken en zorgmedewerkers te ondersteunen in hun werkzaamheden.

De kracht van ITSM en AI

Hoewel goed ITSM de druk op de zorgmedewerker aan het bed kan verlagen, kan het de druk op IT-afdelingen juist verhogen. Meer technologie leidt tenslotte vanzelf tot meer vragen, reparaties en onderhoud. Hoe verlagen we de druk zowel aan het bed als op de IT-afdeling? Dit is waar AI het verschil maakt. De echte meerwaarde van ITSM krijg je als je het combineert met de kracht van AI. Wat levert deze combinatie op voor zowel de IT-afdeling als de zorgmedewerker in de ouderenzorg?

Kortere responstijden

Ouderenzorgmedewerkers moeten soepel met hun apparaten om kunnen gaan. Een snelle servicedesk is hierbij essentieel, want IT-problemen doen zich vroeg of laat voor. Met AI op de servicedesk zet je in op kortere responstijden. Zo kan AI routinematige IT-taken, zoals het resetten van wachtwoorden, automatiseren zodat servicedeskmedewerkers zich hier niet mee bezig hoeven te houden. Daarnaast kun je met AI een chatbot inrichten die veelvoorkomende vragen van zorgmedewerkers beantwoordt of ze doorverwijst naar de juiste collega. Deze veelgestelde vragen bundelt AI vervolgens ook voor je in een kennisitem die zorgmedewerkers voortaan kunnen raadplegen. Op deze manier bespaart de inzet van AI de servicedesk veel tijd.

Zorgmedewerkers kunnen sneller weer aan de slag, terwijl de IT-afdeling zich kan concentreren op het oplossen van complexere problemen.

Voorspellende analyses

De kern van AI is dat het grote hoeveelheden data analyseert en hier patronen in ontdekt. In combinatie met ISTM kun je deze kracht inzetten om te voorspellen wanneer bijvoorbeeld de slimme kettingen onderhoud nodig hebben of door storingen het risico lopen om uit te vallen. Deze voorspellingen besparen de IT-afdeling veel tijd: je kunt nog voordat problemen ontstaan maatregelen nemen. Dat is ontzettend belangrijk voor de betrouwbaarheid van deze vaak kritieke apparaten. Het laatste wat je tenslotte wil is dat een sensor voor valincidenten niet meer werkt. Met AI ben je dat voor.

Naleving van wet- en regelgeving

Security is een topprioriteit in de zorg vanwege de gevoelige aard van patiënt- en clientgegevens. Het veiligstellen van deze gegevens is zowel de verantwoordelijkheid van zorgmedewerkers als van de IT-afdeling. ITSM helpt ouderenzorgorganisaties hierbij door beveiliging van gegevens te waarborgen en de juiste maatregelen te nemen die wet- en regelgeving voorschrijft. Hierdoor weten ook zorgmedewerkers beter hoe ze veilig met gegevens om moeten gaan.

Door AI toe te voegen aan de beveiligingsstrategie, voeg je nog een extra verdedigingslaag toe. Zo kan AI de netwerkactiviteit van de zorginstelling monitoren en aangeven wanneer er iets verdachts plaatsvindt. Hiermee grijp je als IT-afdeling vroegtijdig in en schakel je dreigingen uit. Zorg er wel voor dat je een sterk AI-beleid voert in de organisatie als je het inzet voor gevoelige patiënt- en clientgegevens. Daarmee waarborg je dat AI veilig en verantwoord wordt ingezet.

Tijd teruggeven

Tijd is en blijft schaars in de (ouderen)zorg. De inzet van technologie om zorgmedewerkers én ouderen te ondersteunen moeten we daarom vooral aanmoedigen. Technologische innovaties zoals slimme zorgapparaten, digitale zorg op afstand en ook AI maken de zorgwerkvloer efficiënter. Met IT als belangrijk onderdeel zorgen deze innovaties ervoor dat ITSM een cruciale rol speelt in het toekomstbestendig maken van de zorg. Voeg hier de kracht van AI aan toe en er ontstaat een gouden combinatie die niet alleen de IT-afdeling ontlast, maar ook zorgmedewerkers en daarmee ouderen waardevolle tijd teruggeeft.

Dit is een ingezonden bijdrage van TOPdesk. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.