Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat lucht-, water- en bodemvervuiling drastisch moeten worden teruggedrongen om de gezondheid van mens en milieu te beschermen. Maar hoe staan we er nu voor? Hoewel er vooruitgang is geboekt op het gebied van duurzame energie en energiebesparing, blijven sectoren zoals industrie en mobiliteit grote uitdagingen vormen door hoge kosten en de trage implementatie van alternatieven. Het is tijd voor meer transparantie, monitoring en concrete oplossingen.
Luchtkwaliteitsmonitoring & verkeersdoorstroming
Uit onderzoek blijkt dat 69 procent van de Nederlanders meer inzicht wil in de luchtkwaliteit in hun woonomgeving. En dat is niet gek, want luchtkwaliteit is levensbedreiging nummer één als het gaat om steden.
Tegenwoordig kan met technologie worden gemeten wat de kwaliteit is van de lucht die we inademen. Door middel van camera’s met multifunctionele sensoren worden gegevens in real-time verzameld. Zo kunnen pieken in vervuilingsniveaus bijvoorbeeld wijzen op verkeersopstoppingen in steden. Bij verhoogde vervuilingsniveaus kunnen gemeenten aanpassingen in het verkeer maken, zoals slimme verkeerslichten, omleidingen en milieuzones instellen, om zo vervuiling actief te verminderen. Een ander voorbeeld is Greenpeace; zij werken aan diverse campagnes rondom luchtvervuiling. Zo hebben ze een interactieve kaart gemaakt die laat zien waar veel schadelijke stoffen zoals zwaveldioxide (SO₂) en stikstofdioxide (NO₂) worden uitgestoten. Deze kaart kan door overheden worden geraadpleegd om vervuilingsproblemen aan te pakken.
Afvalbeheer optimaliseren
Ook afval draagt bij aan vervuiling in steden. 20 procent van de Nederlanders vindt dat huisafval in hun omgeving niet vaak genoeg wordt opgehaald. Om afval goed te kunnen verwerken, is het belangrijk om containers te monitoren en zo zwerfafval tegen te gaan en uitstoot te verminderen. Sensoren in afvalcontainers kunnen het vulniveau in de bak meten. Wanneer het maximale vulniveau wordt bereikt, en de afvalbakken vol zijn, geeft de camera een seintje aan afvalverwerkers. Met deze informatie kan afvalinzameling efficiënter worden gepland en hoeven bewoners dit niet zelf door te geven. Dit stelt afvalverwerkers in staat om hun routes beter te plannen, waardoor onnodige ritten van vuilniswagens worden verminderd. Dit leidt niet alleen tot een lager brandstofverbruik en lagere uitstoot, maar helpt ook om zwerfafval te voorkomen, doordat de containers minder snel overvol raken.
AI voor regulering en leefbaarheid
Uitstoot en energieverbruik van industriële bedrijven blijft ook een probleem in en rondom steden. Met behulp van AI-algoritmes kunnen bedrijven waardevolle inzichten verzamelen over uitstootniveaus, waardoor ze hun productieprocessen kunnen analyseren en optimaliseren om de emissies te verlagen. Een Energie Management Systeem (EMS) speelt hierin een belangrijke rol. Hierdoor kunnen bedrijven hun energieverbruik efficiënter beheren en de CO₂-uitstoot verminderen. EMS-systemen kunnen namelijk precies volgen hoeveel energie er wordt verbruikt en identificeren waar besparingen mogelijk zijn. Een simpel voorbeeld: het systeem kan inzicht geven in hoe vaak en hoe lang verlichting (onnodig) brandt in bepaalde ruimtes. Op basis van deze gegevens kan het EMS aanbevelen om bijvoorbeeld bewegingssensoren te installeren. Daarnaast kan AI abnormale uitstootniveaus detecteren. Dit helpt toezichthouders om snel op overtredingen van milieuregels te reageren en zo vervuiling tegen te gaan.
AI biedt waardevolle inzichten, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor steden. Zo kan AI meten hoe effectief stedelijke ‘groene zones’ luchtvervuiling opvangen en CO₂ vasthouden. Aan de hand van deze data kunnen gemeenten gerichter bepalen waar extra groen nodig is om de luchtkwaliteit te verbeteren en een natuurlijke filter tegen vervuiling te creëren.
Er zijn dus tal van technologische oplossingen die helpen bij het monitoren en aanpakken van vervuiling in steden. Door data te verzamelen, slim te analyseren en actief te delen met de betrokken partijen, kunnen we niet alleen de uitstoot in de gaten houden, maar ook gericht ingrijpen om de leefbaarheid in steden te verbeteren. Dit is al een grote stap in de goede richting. Hoe beter we begrijpen hoe vervuiling zich verspreidt, hoe effectiever we als samenleving maatregelen kunnen nemen om de klimaatdoelen te halen.
Dit is een ingezonden bijdrage van Axis Communications. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.