6min Ondernemen

Webhosting voor mijn bedrijfswebsite

Webhosting voor mijn bedrijfswebsite

Je gaat voor jezelf beginnen of bent misschien al enige tijd voor jezelf bezig. Misschien heb je een informatieve site waar je jouw diensten op laat zien of een e-commerce website waar bezoekers diensten en of producten kunnen aanschaffen. Wat het ook is, om je website of webshop 24/7 bereikbaar te houden heb je webhosting nodig.

Wat voor soort webhosting of pakket heb je nodig voor jouw bedrijfswebsite of webshop? Dat is een vraag waar veel (startende) ondernemers mee rondlopen. Een direct antwoord op die vraag is er eigenlijk niet maar Joep van Dongen, mede-eigenaar van de website Hostingvergelijker.nl en Precies Internetbureau, zit al jaren in het vak en zal de basis waar je op kunt letten zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Op deze manier koop je niet onnodig een veel te groot webhosting pakket of bijvoorbeeld een VPS die je helemaal niet nodig hebt.

Wat is het doel van je bedrijfswebsite

Het allereerste wat je eigenlijk moet doen is het onderzoeken wat het doel is van je bedrijfswebsite. Ga je diensten en of producten verkopen op je bedrijfswebsite en is dit het belangrijkste medium voor de verkoop van je diensten en of producten? Is het antwoord “Ja” dan is een goede hosting belangrijk en is het zeker de moeite waard om uit te zoeken wat voor soort hosting het beste bij jou past. Is het antwoord “Nee” dan is hosting minder belangrijk en in veel gevallen een simpel Shared webhosting pakket al voldoende (we leggen verder in dit artikel uit wat dit precies is). Als je op dit moment nog steeds moeite hebt met het uitkiezen van een geschikt hosting pakket en hosting provider dan kun je de Keuzehulp op Hostingvergelijker.nl eens proberen. Deze helpt je door middel van een paar simpele vragen bij het maken van een keuze.

Bovenstaande klinkt misschien erg simpel maar je moet het ook niet moeilijker maken dan dat het is. Fungeert je bedrijfswebsite als een online visitekaartje en zorgt het niet voor een groot deel van je omzet dan is hosting wat minder belangrijk dan wanneer dit wel het geval is.

Welke verschillende soorten hosting zijn er?

We gaan er vanuit dat wanneer je dit leest je bedrijfswebsite erg belangrijk voor je is en voor een groot deel van je omzet zorgt of moet zorgen. Er zijn verschillende soorten hosting en de belangrijkste twee zullen we kort behandelen.

Shared webhosting

Zoals de naam al aangeeft, betekent “gedeelde webhosting” dat je de beschikbare middelen van een server deelt met andere gebruikers of klanten. Bij Shared webhosting biedt een hosting provider een server aan voor een bepaald aantal klanten, waarbij zij de beschikbare middelen moeten delen. Dit betreft voornamelijk dataverkeer, RAM-geheugen (werkgeheugen), en CPU (processor) capaciteit die je met andere gebruikers deelt. Als één gebruiker een groot deel van deze middelen gebruikt, kan dit nadelig voor jou zijn. Hierdoor kan je website of webshop langzaam laden, of in het ergste geval, helemaal onbereikbaar worden.

VPS hosting

De werking van een VPS verschilt enigszins van die van Shared webhosting. VPS staat voor (in het Engels) “Virtual Private Server”. Je hebt geen volledige (dedicated) server tot je beschikking, maar een “klein deel” van een volledige server. Het lijkt alsof je een eigen server hebt, maar in werkelijkheid huur je slechts een deel van een grotere server. Het belangrijkste verschil met Shared webhosting is dat je bij een VPS de beschikbare middelen (dataverkeer, RAM-geheugen en CPU-vermogen) niet hoeft te delen met andere gebruikers. Wanneer je een VPS aanschaft, kun je kiezen uit verschillende VPS-pakketten met diverse specificaties (middelen). Al deze beschikbare middelen zijn volledig voor jouw eigen gebruik en hoef je dus nooit te delen met andere gebruikers.

Wat voor soort hosting past het beste bij mij?

Het lijkt nu heel erg of dat Shared webhosting slecht is en je eigenlijk altijd voor een VPS zou moeten kiezen? Dat is zeker niet het geval en er zijn ook Shared webhosting oplossingen die prima zijn voor jouw website en of webshop. Is er een heilige graal die jou exact verteld wat het beste is voor jou? Nee, ook wij van Hostingvergelijker.nl kunnen je niet precies vertellen wat voor jou het beste werkt. Wel kunnen we je een zetje in de goede richting geven.

Wanneer kies ik voor Shared webhosting?

Heb je een bedrijfswebsite die aan onderstaande punten voldoet:

  • Verkoop van diensten of producten (geen webshop)
  • Statische pagina’s zonder dynamische elementen
  • Niet meer dan 1000 pagina’s
  • Niet meer dan 1000 bezoekers per dag

De grootte van het webhosting pakket kun je zelf dan eventueel nog bepalen op de website van Hostingvergelijker.nl door middel van de Keuzehulp. Heb je wel meer dan 1000 bezoekers per dag en meer dan 1000 pagina’s? Dan is ons advies om een VPS pakket aan te schaffen.

Let op: Een goed Shared webhosting pakket zou een website als deze met dit aantal bezoekers goed moeten kunnen hebben zonder problemen. Zeker als zij over een goede caching mogelijkheid beschikken. Wil je toch liever het zekere voor het onzekere nemen dan is een VPS misschien toch een betere oplossing voor jou.

Wanneer kies ik voor VPS hosting?

Heb je een bedrijfswebsite die aan onderstaande punten voldoet:

  • Verkoop van producten (webshop)
  • Dynamische pagina’s met bijvoorbeeld producten
  • Meer dan 1000 pagina’s
  • Meer dan 1000 bezoekers per dag

Wil je zeker zijn dat je webshop (of website) te allen tijde bereikbaar en snel is dan is een VPS pakket een verstandigere keuze. Dit geeft je meer zekerheid tot de beschikbare middelen die er zijn en je hebt geen last van andere. Er zijn veel hosting providers die VPS hosting aanbieden. Wij hebben een top 5 gemaakt van de beste VPS hosting providers, wellicht zit er een partij tussen die aansluit bij jouw wensen.

Conclusie?

Nogmaals, bovenstaande is geen zekerheid en het kiezen van de meest geschikte webhosting is afhankelijk van een hele hoop factoren. Dit is een basis waarmee je kunt starten en als je nog steeds twijfelt dan kun je altijd eens in overleg met de hosting provider in kwestie of je neemt contact op met Hostingvergerlijker.nl. Een expert zal je situatie bekijken en je van een advies voorzien.