Kabinet wil toch nieuwe WBSO

Kabinet wil toch nieuwe WBSO

Niet alleen het Kabinet, maar ook de Tweede Kamer wil toch een nieuwe versie van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, WBSO. Na het Kabinet stemde de Tweede Kamer deze week voor de nieuwe wet die de definitie van programmatuur aanpast.

De ICT-industrie liet al eerder bij monde van branchevereniging Nederland ICT aan Kabinet en Kamer weten dat het kaalslag betekent van innovatieve softwareontwikkeling. Nederland wordt volgens de sector minder aantrekkelijk als vestigingsland.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is echter van mening dat de aangepaste definitie de bedoeling van de WBSO juist verduidelijkt. Volgens hem krijgt de ICT-industrie ook in de nieuwe wet evenveel tegemoetkoming in de loonkosten voor innovatie. Dat bedrag ligt momenteel rond de 180 miljoen euro.

De branche vindt echter dat de nieuwe definitie van programmeren de ontwikkeling van nieuwe software juist remt. Volgens de nieuwe wet komt er namelijk pas subsidie in beeld als de nieuw bedachte software wordt vastgelegd in formele programmatalen. Al het denk- en uitzoekwerk valt dus buiten de boot.

Nog een heet hangijzer is volgens de sector dat ondernemers geen overheidssubsidie meer krijgen voor het werk dat zij uitbesteden via bijvoorbeeld zzp’ers. Dit gebeurt vooral in het MKB. De tegenwerping van Wiebes dat onderaannemers zelf aanspraak kunnen maken op de nieuwe wet, noemt de sector niet reëel.

Overigens zijn werkgeversorganisaties gematigd positief. De kritiek uit werkgevershoek, maar ook uit delen van de Tweede Kamer zelf richt zich vooral op het samenvoegen van de WBSO met de Research & Developmentaftrek (RDA). Met name het verdwijnen van het plafond, nu nog 14 miljoen euro fiscaal voordeel, zou volgens hen ten koste gaan van innovatie bij het mkb. De vrees is dat grote bedrijven het geld snel zullen opsnoepen.