Tech for Good: technologie als hulp bij duurzaamheidsdoelen

Tech for Good: technologie als hulp bij duurzaamheidsdoelen

De grootste conferentiezaal bood tijdens de CES in Las Vegas het podium aan Unilever topman Alan Jope en Salesforce oprichter en CEO Mark Benioff. Zij gingen met elkaar in discussie over hoe technologie hun beider bedrijven kan helpen bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen: Tech for Good.

Dankzij voormalig CEO Paul Polman heeft de duurzaamheidsgedachte wortel geschoten binnen Unilever. “Het doel van je bedrijf is belangrijk voor klanten en medewerkers,” vertelde de nieuwe topman, Alan Jope. “We doen wel eens alsof dat nieuw is, maar dat is het voor Unilever zeker niet. Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog veel van onze werknemers naar het front moesten om te vechten, betaalden wij hun lonen gewoon door. We betaalden zelfs door aan families wiens man en vader waren omgekomen. Goed omgaan met onze medewerkers zit dus in de genen van ons bedrijf.”

Klimaatverandering

Verantwoord omgaan met de aarde is niet meer dan logisch, vindt Jope: “Wij zijn als levensmiddelenfabrikant afhankelijk van de aarde. Maar we zijn ook een veroorzaker van klimaatverandering. Oogsten mislukken door droogte of overstromingen. Wij hebben er enorm veel baat bij als we de opwarming kunnen beperken. En we hebben de tools om hier een wezenlijke bijdrage aan te leveren. We zouden dus gek zijn als we dat niet doen.”

Waar in Nederland de discussie gaat over stikstof, draait het in delen van Afrika en Zuid-Amerika veel meer om ontbossing om plaats te maken voor palmolie-, soja- of cacaoplantages. Unilever realiseert zich dat technologie kan helpen het probleem inzichtelijk te maken en aan te pakken. “Wij gebruiken ontzettend veel palmolie in onze producten”, erkende Jope. “Het is een geweldige grondstof en daarom valt er voor boeren veel mee te verdienen. Dat werkt ontbossing in de hand. Daarom kopen wij alleen gecertificeerde palmolie, maar we willen graag meer inzicht in de keten dan alleen een certificaat. En dus ontwikkelen we tools die controleren of de palmolie niet van een plantage komt waarvoor bos is platgebrand.”

Inzicht in de supply chain

Op de CES-beursvloer lieten diverse partijen zien hoe je je supply chain inzichtelijk kunt maken. Een startup in het Holland paviljoen maakt satellietbeelden van de aarde die tot zes jaar teruggaan. Als je ziet dat er in 2014 nog bos stond op de plek waar nu oliepalm wordt verbouwd, weet je dat je een ernstig gesprek met de boer moet aangaan.

Ook met track & trace tools kun je voorkomen dat niet-gecertificeerde producten in jouw keten terechtkomen. Zoals met de ‘Bean to Bar’-tracker van Tony’s Chocolonely. Dat is een laagdrempelig online platform dat werkt op iedere mobiele telefoon. Alle schakels in de keten geven aan hoeveel cacaobonen zij die week hebben geproduceerd of ontvangen, hoeveel ze op voorraad hebben gelegd en hoeveel ze hebben verscheept.

Op die manier voorkomt Tony’s Chocolonely dat er geen ‘vreemde’ bonen in de supply chain komen. Voor palmolie zou het op precies dezelfde manier kunnen werken. Een ander voorbeeld zijn softwareoplossingen voor inkopers zoals RiskMethods en EcoVadis die bieden. Op basis van miljoenen bronnen – van nieuwswebsites tot overheidsdatabases – verzamelen zij data over leveranciers.

Uit deze oceaan van data brengen ze de relevante leveranciersinformatie binnen het netwerk van de desbetreffende inkoper in kaart. Dat kan gaan om leveringsrisico’s door bijvoorbeeld brand of een groeiende vraag in de markt, maar ook om aanwijzingen voor uitbuiting van personeel of signalen dat een leverancier zich schuldig maakt aan giflozingen. Tot slot een idee van Benioff: “Informeer je klanten over jouw duurzame initiatieven door een barcode op je product te zetten die klanten leidt naar een webpagina met alle wetenswaardigheden over de duurzame productiemethode.”

Goed voor personeel

Behalve goed voor de aarde wil Unilever ook goed zijn voor zijn personeel. Jope: “Wij willen de ‘employer of choice’ worden voor mensen met een beperking. Daartoe investeren we in technologie die hen helpt te functioneren. Op onze customer service werken bijvoorbeeld veel blinde mensen, want juist op dat gebied bestaat al veel technologie.

En wat blijkt? Blinde en slechtziende mensen zijn veel betere luisteraars dan mensen die kunnen zien.” Zo verdient Unilever de investering in technologie terug door betere customer service. Jope spart regelmatig met technologieleveranciers over dit onderwerp. Ook met Benioff, zij het buiten de spotlights van een CES-podium.

Jope vertelt hoe zij voedselverspilling in de westerse wereld willen aanpakken. “Salesforce opperde het idee om de winkelvoorraden die hun uiterste verkoopdatum naderen inzichtelijk te maken voor voedselbanken. Op die manier kunnen de voedselbanken op de juiste dag die voorraden komen ophalen. Die oplossing hebben we samen gerealiseerd.”

Privacy respecteren

Salesforce biedt haar klanten alle mogelijke tools om de privacy van hún klanten te respecteren. De software is namelijk zo ontworpen dat de complete klanthistorie eenvoudig kan worden verwijderd als de klant daarom vraagt. Uiteraard gebruikt Salesforce ook technologieën als voice recognition en AI, maar niet voor iedereen.

Concrete oplossingen worden altijd ontwikkeld in samenspraak met eindklanten. Een patiënt van een ziekenhuis zal een bepaalde toepassing immers anders beoordelen dan een toerist die zijn vakantie boekt.

Benioff is trots op deze cultuur en doet er alles aan om die te behouden. Hij heeft zelf ervaren dat cultuur door overnames kan verwateren als je er geen aandacht aan besteedt. “Een bedrijf overnemen betekent veel meer dan alleen de fysieke assets goed integreren. De focus ligt vaak op de integratie van de technologie en de customer base, maar het is minstens zo belangrijk om aandacht te besteden aan de culturele waarden. Wij hechten bijvoorbeeld sterk aan gelijke waardering en beloning voor mannen en vrouwen. Vrijwel ieder bedrijf dat we overnemen, presteert op dat gebied veel slechter dan wij. Dat vertaalt zich niet alleen naar salarisschalen en het aantal vrouwen op leidinggevende posities, maar naar de hele cultuur van een bedrijf. Dit moet je echt vanaf dag één van de overname adresseren.”

Platform for change

Beide CEO’s kunnen niet genoeg benadrukken hoeveel impact een individueel bedrijf kan hebben op de Tech for Good-gedachte en wat het je oplevert als je jouw bedrijf inzet als ‘platform for change’. “Als de planeet in brand staat, dan kun je niet aan de zijlijn blijven staan”, meent Benioff. “Klimaatverandering, milieuvervuiling, de kloof tussen arm en rijk, ongelijke kansen; het zijn thema’s waar je als bedrijf impact mee kunt maken. Niet alleen als groot bedrijf, ook als kleine speler of startup.”

Steeds meer bedrijven laten zien dat dit principe prima hand in hand gaat met winst maken. Veel bedrijven werden juist groot en bekend doordat ze een maatschappelijk relevant thema omarmden. Denk maar aan het eerder genoemde Tony’s Chocolonely, een start-up die in no-time de grootste speler in de Nederlandse chocolademarkt werd. Ook kan technologie onderdeel zijn van de strategie. Bedenk dat technologie weliswaar een belangrijk hulpmiddel is, maar dat het uiteindelijk om mensen draait. In de woorden van Benioff: “Het zijn uiteindelijk mensen die beslissen of ze technologie alleen inzetten om hun eigenbelang te realiseren of dat ze het op een ethische manier gebruiken om de wereld een beetje beter te maken. Ieder individu kan hierin op zijn eigen manier en eigen niveau het verschil maken.”