Nederlandse werknemers smeken om AI-Adoptie

19 miljard euro productiviteitsverlies door gebrek aan tools

Nederlandse werknemers smeken om AI-Adoptie

Nederlandse STEM-professionals, werkzaam in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde, verliezen jaarlijks miljarden aan productiviteit door een gebrek aan geavanceerde AI-tools. Uit onderzoek van wervingsspecialist SThree, getiteld ‘How the STEM World Works’, blijkt dat 1,9 miljoen STEM-professionals in Nederland gemiddeld zes uur per week verspillen door inefficiënte processen die met AI versneld zouden kunnen worden. Dit productiviteitsverlies kost de Nederlandse economie naar schatting 19 miljard euro per jaar.

Productiviteit

Voor één op de vijf STEM-medewerkers betekent het zelfs dat zij wekelijks een volledige werkdag verliezen aan tijdrovende taken die met AI eenvoudig te automatiseren zouden zijn. Bovendien geeft de helft van hen aan dat de adoptie van AI in hun bedrijf achterloopt ten opzichte van andere bedrijven. Uit het onderzoek, dat ruim 2.500 STEM-professionals uit onder andere Nederland, de Verenigde Staten, en Duitsland ondervroeg, blijkt dat 40 procent van de Nederlandse STEM’ers vindt dat hun productiviteit ernstig lijdt onder het gebrek aan toegang tot AI-tools.

Kloof

De behoefte aan AI-gedreven oplossingen is groot onder STEM-professionals. Margot van Soest, Managing Director Nederland en Spanje bij SThree, benadrukt dat Nederlandse bedrijven sneller moeten schakelen om AI te omarmen. “Met 60 procent van de STEM-werknemers die liever werken voor bedrijven met toegang tot geavanceerde AI-tools, is het duidelijk dat AI cruciaal is voor het aantrekken van jong STEM-talent en om concurrerend te blijven”, stelt Van Soest.

Het onderzoek laat echter een duidelijke kloof zien tussen de positieve kijk van STEM-professionals op AI en de terughoudendheid van veel leidinggevenden om deze technologieën te omarmen. Bijna twee derde van de STEM-werknemers denkt dat AI een positieve impact op bedrijfsresultaten zou hebben. Maar liefst 59 procent omschrijft hun leiders als ‘digitaal analfabeet’, wat innovatie tegenhoudt. Bovendien gaf 82 procent aan AI-oplossingen te hebben voorgesteld, maar in 71 procent van de gevallen werden deze voorstellen afgewezen, vaak door gebrek aan technologische kennis bij de leiding. Van Soest benadrukt dat toegang tot AI-tools essentieel is om productiviteit te verhogen en talent te behouden. “Het risico van niets doen, is dat bedrijven hun concurrentiekracht en hun beste talent verliezen”, aldus Van Soest.