Hoe kunnen toeleveringsketens voor de chipindustrie onafhankelijker en beter beschermd worden? Vooral de coronapandemie heeft de problemen voor Europa onder de aandacht gebracht. Dit meldt IT-Business.
Het Fraunhofer Institut in Maagdenburg (IFF) startte een nieuw onderzoeksproject om de toeleveringsketens in de halfgeleiderindustrie en de chipproductie te verbeteren. Het IFF zegt dat het zich samen met grote bedrijven als Intel Duitsland, Bosch, Infineon en Siemens inzet voor het creëren van standaarden voor veilige data-uitwisseling. Het project heeft een totaalvolume van 30 miljoen euro.
Lange supply chain
De coronapandemie heeft laten zien hoe afhankelijk Duitsland en Europa zijn als het gaat om computerchips en welke gevolgen zelfs kleine verstoringen bij individuele bedrijven kunnen hebben voor de hele toeleveringsketen, legt instituutsdirecteur Julia Arlinghaus uit. Enerzijds heeft dit gevolgen voor klanten als technische apparaten niet beschikbaar zijn of duurder worden, en anderzijds voor kleine toeleveringsbedrijven die deel uitmaken van de lange supply chain. Het doel is om data-uitwisseling tussen bedrijven mogelijk te maken om beter te kunnen reageren op verstoringen in de toeleveringsketens. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kunnen voorspellingen worden gedaan en kunnen toeleveringsketens efficiënter en duurzamer worden gemaakt.
Angst voor hackeraanvallen
Kwesties als gegevensbeveiliging en bedrijfsgeheimen zorgen ervoor dat bedrijven vaak erg voorzichtig zijn met het uitwisselen van gegevens, legt Arlinghaus uit. Ook de angst voor hackeraanvallen speelt een rol. “Hier creëren we standaarden voor de hele industrie.” Het IFF Magdeburg had al ervaring opgedaan met een soortgelijk project voor de auto-industrie.
Ook in Nederland wordt meer geïnvesteerd in de halfgeleiderindustrie. Nog los van het project ‘Beethoven‘ dat ASML voor ons land moet bewaren, investeert bijvoorbeeld ING in het snelgroeiende Rotterdamse semiconductorbedrijf Nearfield Instruments. Het is de tweede investering in korte tijd van ING in de Nederlandse chipindustrie. Eerder dit jaar nam ING deel aan de investeringsronde voor SMART Photonics.
Sterke chipindustrie
De investeringen bevestigen het vertrouwen van de bank in de Nederlandse halfgeleider en fotonica-industrie. En onderstrepen het belang van een sterke Europese chipsector. Dit is noodzakelijk voor de energietransitie. Dit, omdat microchips een essentieel onderdeel vormen voor toepassingen voor zon- en windenergie. En voor elektrisch vervoer. Daarnaast maken deze chips technologische toepassingen sneller en energiezuiniger.