2min Security

Aantal DDoS-aanvallen nu al hoger dan in heel 2024

Aantal DDoS-aanvallen nu al hoger dan in heel 2024

In het eerste kwartaal van 2025 waren er evenveel DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) als in heel 2024. Duitsland kreeg de meeste aanvallen te verduren.

Dit blijkt uit het nieuwe DDoS Threat Report van Cloudflare dat eerder deze week uitkwam. De gegevens voor het rapport komen uit het Cloudflare-netwerk. Daaruit is te zien dat er in de eerste drie maanden van 2025 wereldwijd 20,5 miljoen DDoS-aanvallen waren. Dat is bijna evenveel als in heel 2024. Toen waren er 21,3 miljoen van dergelijke incidenten. Dat betekent dus een stijging van 358% op jaarbasis, en een stijging van 198% op kwartaalbasis.

Keeper is een cybersecurityplatform dat voornamelijk bekend staat om hun wachtwoordmanager en digitale kluis. De manager moet individuen, gezinnen en bedrijven helpen bij het veilig opslaan en beheren van wachtwoorden, gevoelige bestanden en andere privégegevens. Het maakt gebruik van zero-knowledge encryptie en biedt functies zoals twee-factorauthenticatie, dark web-monitoring, veilige bestandsopslag en waarschuwingen bij inbreuken.

DDoS-aanvallen overspoelen servers

Een Distributed Denial of Service-aanval (DDoS) overspoelt de doelserver met informatiepakketjes van een enorm, gedistribueerd netwerk. Als de server niet alle verzoeken op tijd kan verwerken, loopt deze vast en kunnen reguliere bezoekers de site niet meer bereiken. Er zijn verschillende soorten DDoS-aanvallen, waarvan hypervolumetrische aanvallen helemaal in opkomst zijn.

Een hypervolumetrische DDoS-aanval is een veel grotere cyberaanval die een netwerk of website overspoelt met extreem grote hoeveelheden nepverkeer, vaak gemeten in terabits per seconde. Dit soort aanvallen vereist een enorm netwerk van apparaten, reden dat ze in het verleden minder vaak voorkwamen. In het eerste kwartaal werden echter ongeveer 700 aanvallen als hypervolumetrisch beschouwd. Deze hadden een snelheid van meer dan een miljard pakketten per seconde (pps) of 1 Tbps. Dat komt gemiddeld neer op ongeveer acht aanvallen per dag.

Tegelijk met deze hele grote aanvallen groeit ook het aantal DDoS-aanvallen op netwerklaag (de lagere niveaus van de internetstack, zoals routers en firewalls, door ze te overspoelen met verkeer zoals ICMP- of UDP-pakketten). Er vonden 16,8 miljoen van dit soort aanvallen plaats, wat neerkomt op een stijging van 509% op jaarbasis en 397% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Duitsland is het meest getroffen land ter wereld, gevolgd door Turkije, dat 11 plaatsen steeg naar de tweede plaats. China zakte naar de derde plaats. Wat betreft de locatie van de aanvallers, is Hongkong de belangrijkste bron, gevolgd door Indonesië en Argentinië.

Tip: