De overheid neemt vaak te snelle beslissingen over ict-projecten. Dat gebeurt vooral onder tijdsdruk. Dat schrijft het adviescollege ICT-toetsing in de jaarrapportage 2024.
Het rapport dat eind vorige week werd aangeboden aan staatssecretaris Zsolt Szabó voor Digitalisering, stelt dat de overheid sneller moet leren van ict-projecten die dreigen te mislukken, zodat je op tijd kunt bijsturen.
Het AcICT vindt ook dat het kabinet momenteel onvoldoende zicht heeft op de gevolgen van allerlei digitale ontwikkelingen. Burgers hebben behoefte aan digitale autonomie, willen een verantwoorde inzet van kunstmatige intelligentie en een overheid die rekening met hen houdt buh de inrichting van digitale overheidssystemen.
Breder mandaat voor staatssecretaris Digitalisering nodig
Het college adviseert een breder mandaat voor de staatssecretaris Digitalisering zodat deze digitale vraagstukken die op meer departementen tegelijk spelen effectiever kan aanpakken. De overheid moet beter inspelen op IT-ontwikkelingen en dat kan zelfs een rol spelen bij het herwinnen van vertrouwen van burgers in de overheid. De makers van het rapport doelen daarmee onder andere op de grove digitaliseringsfouten van de overheid in de Toeslagenaffaire.
Sinds 1 juli vorig jaar kreeg het AcICT een wettelijke en permanente status met het van kracht worden van de Wet Adviescollege ICT-toetsing. En sinds die tijd gaat het adviesorgaan dus ook in op allerlei actuele ontwikkelingen, zo ook in het rapport.
Het college zegt dan ook in het rapport de overheid niet zomaar moet kiezen voor een cloudprovider, maar daarbij eerst privacy, veiligheid en eigen regie eerst moet onderzoeken. Verder moeten legacysystemen meteen in de ban. Wel moet die stap voor stap gebeuren en aan de hand van een eenvoudige architectuur.
Tip:
- Adviescollege: Common Highway Agency Rijkswaterstaat Model rammelt