Amazon zet in op betere shopervaring met nieuwe zoekfunctie ‘Interests’

Amazon zet in op betere shopervaring met nieuwe zoekfunctie ‘Interests’

Amazon breidt opnieuw zijn AI-functionaliteiten uit met de nieuwe feature ‘Interests’. Deze zoekfunctie moet klanten een persoonlijkere en meer conversationele shopervaring bezorgen. Gebruikers kunnen via de zoekbalk specifieke interesses, voorkeuren en zelfs hun budget aangeven om relevantere productresultaten te krijgen.

De e-commercegigant blijft doorgaan met het integreren van AI in zijn winkelplatform. Met de nieuwe functie kunnen klanten persoonlijke zoekopdrachten invoeren zoals ‘grafische stripboeken voor kinderen in het Engels’ of ‘brouwgereedschap en gadgets voor koffieliefhebbers’.

Slimmer zoeken met grote taalmodellen

Interests maakt gebruik van grote taalmodellen (LLMs) om alledaagse taal om te zetten naar zoekopdrachten die traditionele zoekmachines kunnen begrijpen. Hierdoor krijgen gebruikers relevantere productaanbevelingen dan voorheen. De technologie werkt bovendien continu op de achtergrond en stuurt meldingen wanneer nieuwe items die aansluiten bij de interesses beschikbaar komen.

Amazon rolt de functie momenteel uit naar een selecte groep Amerikaanse gebruikers via de Amazon Shopping-app op iOS en Android, evenals op de mobiele website onder het tabblad ‘Me’. In de komende maanden wil het bedrijf de toegang uitbreiden naar meer Amerikaanse klanten. Bij succes zal het vervolgens wereldwijd worden uitgerold.

Deze ontwikkeling past in een breder patroon van AI-gedreven innovaties bij Amazon. De afgelopen maanden introduceerde het bedrijf al Amelia, een AI-assistent die onafhankelijke verkopers helpt met verkoopstatistieken, voorraadbeheer en productadvertenties. Daarnaast werd eerder al de AI-zoekassistent Rufus gelanceerd.

AI-trend in e-commerce zet door

Amazon is niet de enige die kunstmatige intelligentie inzet om de winkelervaring te verbeteren. Concurrent Google heeft onlangs zijn Shopping-tab vernieuwd met de toevoeging van een ‘Vision Match’-tool. Deze functie stelt shoppers in staat om een kledingstuk dat ze voor ogen hebben te beschrijven, waarna de AI vergelijkbare items suggereert op basis van die beschrijving.

Ook in Nederland zien we deze ontwikkeling. Zo lanceerde Albert Heijn onlangs Mijn AH-assistent, een persoonlijke AI-assistant die klanten helpt bij het vinden van productinformatie en recepten. Deze trend van gepersonaliseerde AI-assistenten lijkt de toekomst van online winkelen te bepalen.

Amazon investeert breed in AI-technologie. Naast de consumentgerichte toepassingen gebruikt het bedrijf AI ook in zijn logistieke processen. Begin dit jaar kondigde Amazon bovendien aan zijn advertentietechnologie uit te breiden naar andere retailers, waarbij AI een belangrijke rol speelt in het effectiever maken van online advertenties.

De vraag blijft of consumenten open zullen staan voor deze intelligentere, maar ook datahongerige winkelervaring. Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten steeds terughoudender worden in het delen van persoonlijke data, terwijl marketeers juist meer inzetten op personalisatie en AI.