De digitale transformatie van Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe fase. Bedrijven willen daarin niet langer alleen een adviserende rol spelen, maar daadwerkelijk meebouwen aan de toekomst van de digitale overheid. Dat blijkt uit de visie ‘Digitale sector neemt meer verantwoordelijkheid’ van brancheorganisatie NLdigital, die op woensdag 2 april is overhandigd aan staatssecretaris Alexandra Szabó (Digitalisering, PVV).
Nationale Digitaliseringsstrategie
De visie benadrukt de noodzaak van een intensievere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven binnen de aanstaande Nationale Digitaliseringsstrategie (NDS). Volgens NLdigital-directeur Dagmar Lens kunnen de ambities van de NDS alleen worden gerealiseerd als de markt niet alleen meedenkt, maar ook actief meedoet. “Wij willen als sector verantwoordelijkheid nemen”, aldus Lens. “Bijvoorbeeld door mee te werken aan een veilige en soevereine Rijkscloud of het delen van best practices op het gebied van datagedreven werken.”
Digitale soevereiniteit
De oproep van NLdigital sluit aan bij signalen van de staatssecretaris zelf. In een bericht op LinkedIn liet Szabó weten dat er in de NDS ruimte komt voor nauwere samenwerking met het bedrijfsleven, onder meer door een vertegenwoordiger uit de sector op te nemen in de NDS-raad.
Een belangrijk speerpunt uit de visie van NLdigital is digitale soevereiniteit. De organisatie wil samen met de overheid onderzoeken hoe Nederland deze het best kan realiseren. Daarbij moet de NDS niet alleen kaders bieden, maar ook concrete stimulansen creëren voor samenwerking en innovatie.
Aanbevelingen
NLdigital doet in haar publicatie drie aanbevelingen. Allereerst pleit zij voor een fundamentele cultuuromslag binnen de overheid, waarbij burgers en bedrijven centraal staan in het ontwerp van digitale diensten. Ten tweede wil de organisatie het inkoop- en aanbestedingsbeleid hervormen zodat innovatie en samenwerking worden beloond. Tot slot stelt NLdigital voor om een bestaande adviescommissie of Digital Board meer doorzettingsmacht te geven en actiever te betrekken bij beleid, met nadruk op Europese standaardisatie.
Met deze visie benadrukt NLdigital dat het Nederlandse bedrijfsleven niet langs de zijlijn wil blijven staan, maar actief wil bijdragen aan een toekomstbestendige digitale infrastructuur voor Nederland.