2min Gadgets

ChatGPT laat gebruikers nu oude chats doorzoeken in de webapp

ChatGPT laat gebruikers nu oude chats doorzoeken in de webapp

ChatGPT heeft een nieuwe functie geïntroduceerd waarmee gebruikers gemakkelijk eerdere gesprekken kunnen doorzoeken, ideaal voor wie belangrijke informatie uit oude chats wil terugvinden. Op dinsdag kondigde OpenAI op X (voorheen Twitter) aan dat deze nieuwe zoekfunctie nu beschikbaar is in de ChatGPT-webapp. Door een vergrootglas-icoon linksboven te selecteren, kunnen gebruikers specifieke woorden en zinnen opzoeken in hun gesprekken.

ChatGPT

Volgens OpenAI wordt de functie eerst uitgerold naar Plus- en Team-gebruikers, die binnen een dag toegang krijgen. Enterprise- en Edu-gebruikers volgen binnen een week, terwijl gratis gebruikers de komende maand geleidelijk toegang krijgen tot de nieuwe zoekmogelijkheid.

De zoekfunctie is ontworpen om tijd te besparen en informatie georganiseerd te houden. Toen ik ChatGPT zelf vroeg naar de details van deze functie, gaf de AI aan dat gebruikers hierdoor snel relevante antwoorden uit eerdere gesprekken kunnen vinden of een gesprek op een later moment kunnen voortzetten. De zoekfunctie doorzoekt opgeslagen chats op basis van ingevoerde zoektermen en toont resultaten die aansluiten bij die termen. Gebruikers kunnen vervolgens op een specifiek resultaat klikken om direct naar dat gesprek te gaan.

Voordelen

Deze nieuwe functionaliteit biedt voordelen in verschillende situaties, zoals het bijhouden van lopende projecten, studeren of brainstormen, waar hergebruik van eerdere antwoorden of ideeën waardevol kan zijn.

De introductie van deze zoekfunctie komt enkele maanden na kritiek op de manier waarop ChatGPT chatgeschiedenis opslaat. In mei meldde Mashable dat gebruikersdata werden opgeslagen, zelfs wanneer men had aangegeven niet bij te willen dragen aan de modeltraining van ChatGPT. ChatGPT verzekerde me dat alleen gebruikers zelf toegang hebben tot hun gespreksgeschiedenis en dat OpenAI deze niet gebruikt voor training, tenzij men expliciet instemt. Voor wie meer controle wil, is er de optie om de chatgeschiedenis volledig uit te schakelen in de instellingen, zodat gesprekken niet worden opgeslagen of doorzoekbaar zijn.

Ongemakken

Hoewel de zoekfunctie praktisch is, kan ze ook ongemakken opleveren. Zo gebruiken mensen ChatGPT regelmatig in persoonlijke discussies, en het terughalen van oude gesprekken kan soms gevoelig liggen, vooral in relaties. Deze nieuwe mogelijkheid biedt veel potentie, maar roept ook vragen op over hoe ver we willen gaan in het doorzoeken van ons digitale verleden.