Anthropic, het bedrijf achter de AI-assistent Claude, heeft vandaag twee belangrijke nieuwe functies aangekondigd die Claude nog beter laten samenwerken met organisaties die gebruikmaken van Google Workspace. Deze toevoegingen zijn ontworpen om zakelijke gebruikers te helpen sneller en beter beslissingen te nemen, door eenvoudiger toegang te geven tot zowel interne werkdata als openbare webinformatie. Daarmee positioneert Claude zich steeds nadrukkelijker als een serieuze concurrent voor andere AI-assistenten in de zakelijke markt, zoals ChatGPT en Microsoft Copilot.
De eerste vernieuwing is een nieuwe research-functie, vergelijkbaar met de Deep Research-optie van ChatGPT. Deze functie voert automatisch meerdere zoekopdrachten uit om een vraag vanuit verschillende invalshoeken te beantwoorden. De resultaten worden geleverd met correcte bronvermeldingen. Volgens Anthropic is de research-functie sneller dan die van de concurrentie, omdat de nadruk ligt op kwaliteit en volledigheid van de antwoorden, en niet op lange rapporten.
Claude
Daarnaast krijgt Claude een directe integratie met Gmail en Google Calendar. Hierdoor krijgt Claude beter inzicht in de werkomgeving van de gebruiker. Zo kan Claude bijvoorbeeld notulen van vergaderingen ophalen en bijbehorende documenten vinden voor extra context. Ook hierbij worden inline bronvermeldingen meegeleverd, zodat gebruikers de informatie gemakkelijk kunnen verifiëren.
Voor Enterprise-gebruikers is er ook een nieuwe mogelijkheid tot catalogisering. Als deze functie wordt ingeschakeld, gebruikt Claude retrieval-augmented generation (RAG) om gericht te zoeken binnen bedrijfsdocumenten en kennisbanken, wat zorgt voor nauwkeurigere en relevantere antwoorden.
Beschikbaarheid
De Research-functie is momenteel beschikbaar in een vroege bètafase voor gebruikers van het Max-, Team- en Enterprise-abonnement in de Verenigde Staten, Japan en Brazilië. De integratie met Google Workspace is in bèta beschikbaar voor alle betalende Claude-gebruikers. Voor Team- en Enterprise-abonnementen moet de integratie eerst worden geactiveerd door een beheerder.
Tot slot is de Web Search-functie, die eerder alleen in de VS beschikbaar was, nu ook uitgerold in Japan en Brazilië.