Bestrijding van cyberdreiging staat steeds centraler in de groeistrategie van bedrijven. Dat blijkt uit de vierde editie van het Global Future of Cyber -onderzoek van Deloitte.
De resultaten laten zien hoe de aanpak van besluitvormers rond dit thema verandert voor de snelle groei van de dreigingen en het steeds complexere dreigingslandschap. Volgens Deloitte krijgen CISO’s daardoor meer invloed en meer verantwoordelijkheid. Op hun beurt betrekken de CISO’s hun besturen veel meer bij vragen rond cyberbeveiliging en bijvoorbeeld de inzet van kunstmatige intelligentie om die dreigingen aan te pakken.
Cybervolwassenheid speelt een grote rol
Deloitte maakt daarbij een indeling op grond van de cybervolwassenheid. Organisaties die op dat vlak goed presteren hebben een cyberstrategie als deel van de groeistrategie, betrokken besturen implementeren de nodige maatregelen goed, inclusief de AI die ze daarbij gebruiken. Volgens Deloitte allemaal bittere noodzaak omdat maar liefst 25% van de cybervolwassen bedrijven vorig jaar 11 of meer incidenten meldde. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van 2023.
De CISO is van levensbelang, volgens het onderzoek. Zowel als strategisch partner en adviseur voor besturen, zeker met de groeiende inzet van AI. Daarom beschrijft Deloitte in het onderzoek hoe cybervolwassen organisaties de rol van de CISO neerzetten, als inspiratiebron voor anderen die nog niet zover zijn.
Tip:
- Negeren van de voordelen van GenAI is ook een risico