DeepL lanceert Clarify om gebruikers te betrekken bij het vertaalproces. Door de interactiviteit moeten vertalingen direct zijn zoals gewenst.
Met Clarify kunnen gebruikers nauwer samenwerken met AI tijdens het vertaalproces. Het gestelde doel: meer gepersonaliseerde en nauwkeurigere vertalingen voor zakelijk gebruik.
Groeiende vraag naar AI-samenwerking
AI wordt steeds belangrijker in ons professionele leven,” concludeert DeepL-CEO en oprichter Jatek Kutylowski. “Met Clarify geven we onze gebruikers de mogelijkheid om een persoonlijker tintje te geven aan hun vertalingen wanneer ze gebruik maken van ons vertaalplatform. Onze AI speelt de rol van een collega die actief met de gebruiker samenwerkt om ervoor te zorgen dat vertalingen perfect zijn voor zakelijk gebruik.” De belofte is dat vertalingen nauwkeuriger zijn door de wensen van de gebruiker op deze manier te peilen.
DeepL ziet een vruchtbare grond voor Clarify. Een kwart van de internationale bedrijven is namelijk van plan om het komende jaar te investeren in AI voor gespecialiseerde taken zoals vertalen.
Hoe Clarify werkt
De nieuwe functie analyseert proactief de ingevoerde tekst op onduidelijke of dubbelzinnige formuleringen. Dit kunnen woorden, namen, getallen, uitdrukkingen, afkortingen of gespecialiseerde termen zijn met meerdere betekenissen. Ook culturele verwijzingen zonder equivalent in de doeltaal worden geïdentificeerd. Regelmatig zijn dit juist valkuilen voor automatische vertaaltools én GenAI, maar de combinatie kan frappant genoeg juist die problemen verhelpen.
Wanneer Clarify dergelijke vage elementen detecteert, stelt het vragen aan de gebruiker om de bedoelde context te verduidelijken. Na beantwoording van deze vragen past de AI de vertaling aan op basis van de gegeven context. Dit interactieve proces zorgt voor een nauwkeuriger eindresultaat.
In tegenstelling tot andere vertaaloplossingen die alleen reageren op specifieke prompts, werkt Clarify proactief mee door zelfstandig vragen te stellen. Dit bespaart gebruikers tijd en verhoogt de kwaliteit van de vertaling.
Aantoonbare kwaliteitsverbetering
DeepL’s vertalingen vereisen volgens het bedrijf aantoonbaar 2 tot 3 keer minder bewerkingen dan Google Translate en ChatGPT voor een vlekkeloos resultaat. Met de toevoeging van Clarify wordt deze kwaliteitsvoorsprong verder uitgebouwd.
“Deze nieuwe functie is een grote technologische mijlpaal voor ons bedrijf,” zegt Sebastian Enderlein, CTO van DeepL. “We willen ervoor zorgen dat ons snelgroeiende netwerk van klanten is uitgerust met de meest hoogwaardige, veilige en geavanceerde oplossingen die er op de markt te vinden zijn.”
Beschikbaarheid
Clarify is nu beschikbaar voor DeepL Pro-gebruikers via de webversie van DeepL Translator voor de talencombinaties Engels-Duits en Duits-Engels. Andere talen volgen binnenkort. De functie biedt dezelfde zakelijke beveiligings- en compliance-maatregelen als andere DeepL Pro-producten.
DeepL heeft inmiddels meer dan 200.000 zakelijke klanten wereldwijd, waaronder bekende merken als Softbank, Mazda, Harvard Business Publishing, The Ifo Institute en Panasonic Connect. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op de DeepL Pro-website.