De detailhandel realiseerde in het vierde kwartaal van 2024 een omzetgroei van 1,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De online omzet steeg met maar liefst 6,5 procent. Het verkoopvolume nam met 0,4 procent toe, zo blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.
Forse stijging online omzet
De online verkoop liet een duidelijke groei zien. Webwinkels die uitsluitend online actief zijn, boekten een omzetstijging van ruim negen procent, terwijl multichannelers – fysieke winkels met een online verkoopkanaal – een bescheiden groei van 2,3 procent noteerden.
Algemene omzetontwikkeling
Over heel 2024 zagen detailhandelaren hun totale omzet met 2,1 procent stijgen. Het verkoopvolume nam daarbij toe met 1,4 procent vergeleken met 2023. Deze cijfers wijzen op een stabiele groei in de sector, ondanks economische uitdagingen en veranderende koopgewoonten van consumenten.
Dalende omzet voedings- en genotmiddelenwinkels
In de voedings- en genotmiddelenbranche daalde de omzet in het vierde kwartaal met 2,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Supermarkten hadden een omzetverlies van 4,0 procent, waarbij het verkoopvolume zelfs met 7,8 procent afnam. Speciaalzaken zoals kaaswinkels en slagerijen zagen daarentegen een omzetstijging van 6,1 procent, terwijl hun verkoopvolume met 0,8 procent toenam.
Non-foodsector
De non-foodsector presteerde sterk met een omzetstijging van 4,4 procent en een toename van het verkoopvolume met 3,9 procent. Vooral doe-het-zelfzaken, keuken- en vloerenwinkels profiteerden van deze groei. In contrast daalde de omzet van huishoudwinkels, zoals meubel- en verlichtingszaken, met 6,4 procent.
Minder faillissementen
Het aantal faillissementen in de detailhandel daalde met 23 procent. In totaal werden 90 bedrijven failliet verklaard, tegenover 117 een jaar eerder. Opvallend is dat in de gehele economie het aantal faillissementen juist met 14 procent toenam.
Vooruitzichten 2025 minder positief
Ondanks de groei van de online en totale omzet blijven detailhandelaren voorzichtig over de economische vooruitzichten. Begin 2025 gaf bijna 10 procent van de ondernemers aan een verslechtering te verwachten, wat negatiever is dan het algemene ondernemerssentiment in Nederland.