De Nederlandsche Bank (DNB) stelt publieke informatie van dnb.nl beschikbaar voor de ontwikkeling van GPT-NL, een nieuw kunstmatig intelligentie-taalmodel dat zich volledig richt op de Nederlandse taal en cultuur. Dit innovatieve project is een initiatief van de non-profitorganisaties TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en SURF. Met GPT-NL willen de initiatiefnemers een verantwoord en transparant alternatief bieden voor bestaande, vaak buitenlandse taalmodellen.
GPT-NL
Het nieuwe model wordt uitsluitend getraind op kwalitatieve Nederlandse data die op rechtmatige wijze is verkregen. Transparantie vormt hierbij een kernwaarde: de betrokken partijen communiceren openlijk over de gebruikte trainingsdata en de keuzes die tijdens de ontwikkeling worden gemaakt. Bovendien zal een deel van de opbrengsten ten goede komen aan de rechthebbenden van de gebruikte data, wat GPT-NL onderscheidt van veel commerciële modellen.
Financiële sector
Met de bijdrage van DNB wordt ook de financiële sector vertegenwoordigd binnen het project. De bank stelt publieke informatie beschikbaar die kan bijdragen aan de verrijking van het model. Een specifiek op Nederland gericht taalmodel biedt aanzienlijke voordelen: het kan beter omgaan met de nuances en eigenaardigheden van de Nederlandse taal en cultuur. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor nauwkeurige en relevante toepassingen in sectoren zoals financiën, onderwijs en overheid.
Ontwikkelfase
Het GPT-NL project is opgedeeld in twee fasen. Momenteel bevindt het zich in de ontwikkelfase, waarin onder meer data wordt verzameld en voorbereidingen voor de training worden getroffen. In het tweede kwartaal van 2025 start de daadwerkelijke trainingsfase. Daarna volgen in het vierde kwartaal van 2025 verdere verfijningen en wordt gewerkt aan de implementatie en bredere toepassing van het model.
Met GPT-NL bouwt Nederland verder aan een onafhankelijk AI-ecosysteem, waarmee het land minder afhankelijk wordt van buitenlandse technologie en beter kan inspelen op eigen maatschappelijke en economische behoeften.