De Europese Commissie heeft het EU Open Source Solutions Catalogue gelanceerd, een centraal platform voor het delen van open source softwareoplossingen voor de publieke sector. Het platform bevat momenteel meer dan 640 oplossingen, van complete softwarepakketten tot individuele bouwstenen. Met een gefedereerde architectuur zijn oplossingen uit verschillende nationale bibliotheken samengebracht. Hiermee wil de EU samenwerking tussen lidstaten versterken.
De nieuwe bibliotheek, toegankelijk via het Interoperable Europe Portal, is ontwikkeld binnen het FOSSEPS-initiatief (Free and Open Source Software for European Public Services). Het primaire doel is om overheidsdiensten in de hele EU toegang te geven tot herbruikbare softwareoplossingen. Dit gebeurt op één centrale plek.
Van nationale naar Europese samenwerking
Een sterke eigenschap van de nieuwe catalogus is de gefedereerde architectuur die gebruik maakt van publieke API’s. Hiermee zijn oplossingen uit verschillende nationale en lokale OSS-bibliotheken gecombineerd. Dit gebeurt in één centrale repository. Momenteel bevat de EU OSS-catalogus software uit vijf nationale collecties: Awesome CodeGouvFr (Frankrijk), Code Europa EU (EU-instellingen), Developer Overheid (Nederland), Developers Italia (Italië) en Open CoDE (Duitsland).
Deze structuur maakt het voor overheidsinstanties mogelijk om efficiënt te zoeken naar softwareoplossingen die precies aansluiten bij hun behoeften. Naar verwachting zullen er dit jaar nog meer nationale catalogi worden geïntegreerd in het platform.
Functionaliteiten voor gericht zoeken
Gebruikers kunnen in de catalogus zoeken via verschillende methoden. Ze kunnen vrije tekstzoekopdrachten doen in titels en beschrijvingen, filteren op broncatalogus, categorie, doelgroep of het volwassenheidsniveau van de software. Dit laatste is belangrijk voor overheden die op zoek zijn naar oplossingen die direct inzetbaar zijn. Of juist willen investeren in toekomstige ontwikkelingen.
De EU OSS Catalogue richt zich primair op overheidsdiensten. Dit met toegang tot herbruikbare oplossingen in meer dan 30 sleutelgebieden die relevant zijn voor de publieke sector. Deze brede aanpak moet de adoptie en het hergebruik van open source oplossingen verder stimuleren.
Groeiambities voor de komende jaren
Eind 2025 wil de EU nog honderden extra repositories toevoegen. Ook zullen de functionaliteiten van de catalogus doorlopend worden doorontwikkeld om de Europese publieke sector beter te ondersteunen. De bedoeling is dat zoveel mogelijk lidstaten worden aangesloten en hun steentje gaan bijdragen.
Lees ook: Europese Commissie investeert 1,3 miljard euro in AI en cyberveiligheid