4min Financieel

EU overweegt heffingen op digitale diensten Big Tech

EU overweegt heffingen op digitale diensten Big Tech

De Europese Unie werkt aan tegenmaatregelen in reactie op de importheffingen die de Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt de Amerikaanse tarieven een zware klap voor de wereldeconomie. Naast reeds geplande heffingen op Amerikaanse goederen ter waarde van 26 miljard euro, overweegt de EU nu aanvullende maatregelen inclusief heffingen op digitale diensten van grote techbedrijven.

De Europese Commissie reageert krachtig op de door president Donald Trump aangekondigde importheffingen. Trump onthulde woensdag een minimumtarief van 10% op de meeste naar de VS geïmporteerde goederen, met een hogere heffing van 20% voor producten uit de Europese Unie.

Von der Leyen maakt duidelijk dat de EU niet zal aarzelen om te reageren als onderhandelingen met Washington mislukken. “We zijn nu verdere tegenmaatregelen aan het voorbereiden om onze belangen en bedrijven te beschermen”, verklaarde ze tijdens haar bezoek in het Oezbeekse Samarkand. Daarbij liggen heffingen op tafel op diensten van Amazon, Apple, Google, Microsoft, Meta, Netflix en X (voorheen Twitter). Allerlei verschillende Amerikaanse bedrijven worden genoemd die digitale diensten leveren, het is nog onduidelijk hoe breed een heffing op digitale diensten zou uitpakken.

Eerste pakket al in voorbereiding

De Commissievoorzitter benadrukt dat de EU al bezig is met het afronden van een eerste pakket aan tarieven op Amerikaanse goederen ter waarde van maximaal 26 miljard euro, dat midden april in werking zal treden. Deze maatregelen zijn een reactie op de Amerikaanse staal- en aluminiumtarieven die op 12 maart van kracht werden.

Een woordvoerder van de Franse regering lichtte toe dat verdere maatregelen op een breder scala aan goederen en diensten eind april van kracht kunnen worden. Hoewel nog niets definitief is besloten, zullen naar verwachting vooral digitale diensten een belangrijk aandachtspunt vormen in deze nieuwe ronde van tegenmaatregelen.

Digitale diensten van big tech in het vizier

De focus op digitale diensten is strategisch slim, aangezien de EU in een conventionele tariefoorlog op fysieke goederen minder hefboomwerking heeft. In 2024 bedroeg de import van Amerikaanse goederen in de EU ongeveer 334 miljard euro, terwijl de EU voor 532 miljard euro naar Amerika exporteerde.

De EU gaat waarschijnlijk kiezen voor strengere regulering en belastingen voor techreuzen als Amazon, Apple, Google, Microsoft, Meta en X. Daar was de EU al mee begonnen met de Digital Markets Act, deze moet de macht van dominante techbedrijven beperken. Nu overweegt de EU ook heffingen op de diensten die deze bedrijven leveren. Wat indirect betekent dat Europese burgers waarschijnlijk meer moeten gaan betalen, maar de techbedrijven ook minder gaan verdienen. Het gevolg is dat de druk zal toenemen op Trump. Tot op heden hebben de techreuzen nog niet gereageerd op de heffingen van Trump, maar blij zullen ze niet zijn, veel van hen produceren of kopen hardware dat buiten de Verenigde Staten wordt gefabriceerd. Als de toegang tot de Europese markt daardoor duurder wordt is dat nog meer slecht nieuws.

Ook zou de EU kijken naar het beperken van overheidsopdrachten aan Amerikaanse organisaties en het beperken van Amerikaanse banken op de Europese markt. Door met deze sancties te dreigen hoopt het Trump richting een deal te bewegen.

Handelsoorlog vermijden

De Italiaanse premier Giorgia Meloni verklaarde woensdagavond dat de EU zal streven naar een overeenkomst met de Verenigde Staten om een handelsoorlog te voorkomen. Ze sloot echter niet uit dat een “adequate” Europese reactie nodig zou kunnen zijn als de gesprekken vastlopen.

Naar verwachting zullen EU-handelsministers de aard van mogelijke tegenmaatregelen bespreken tijdens hun volgende bijeenkomst in Luxemburg op maandag. De druk op de EU om een evenwichtige maar effectieve reactie te formuleren is hoog, gezien de aanzienlijke exportbelangen van Europese bedrijven.

Lees ook: Invoertarieven Trump baren Belgische techsector zorgen