De Europese Commissie heeft besloten om geen bijeenkomsten meer te houden met organisaties die verbonden zijn aan het Chinese technologiebedrijf Huawei. Deze maatregel volgt op een corruptieonderzoek binnen het Europees Parlement, waarbij Huawei mogelijk voordeel heeft behaald.
Lobbygroepen
Volgens een verklaring van de woordvoerdersdienst van de Commissie aan POLITICO geldt de ban voor alle lobbygroepen en brancheorganisaties die Huawei vertegenwoordigen of namens het bedrijf spreken. De Commissie had in maart al een verbod ingesteld op direct contact met Huawei-functionarissen, kort nadat Belgische autoriteiten een corruptieonderzoek naar het bedrijf waren gestart.
Actieve corruptie
In de meest recente verklaring is duidelijk gemaakt dat ook tussenpersonen die namens Huawei handelen, uitgesloten zijn van overleg met EU-functionarissen. Minstens acht personen zijn aangeklaagd door het Belgische parket, onder wie een topmanager van Huawei in Europa, wegens actieve corruptie, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Deze aanklachten volgden op politie-invallen in België, Frankrijk en Portugal.
Huawei staat geregistreerd als lid van 22 organisaties in het transparantieregister van de EU, waarin lobbyactiviteiten van bedrijven worden bijgehouden. Verschillende van deze organisaties, waaronder DigitalEurope, BusinessEurope en het European Internet Forum, hebben inmiddels hun banden met Huawei opgeschort naar aanleiding van het schandaal.
Sleutelrollen
Andere instellingen, zoals SolarPower Europe en de denktank CERRE, geven aan de situatie nauwlettend te volgen. SolarPower Europe heeft inmiddels de financiële bijdragen van Huawei als niet-lid teruggeschroefd, hoewel het bedrijf nog steeds sleutelrollen bekleedt binnen de organisatie. CERRE weigerde commentaar te geven.
De European Cyber Security Organisation (ECSO), waar Huawei ook nog lid is, onderzoekt de status van het bedrijf, met een besluit verwacht op 29 april. Andere organisaties met Huawei als lid, zoals Eurelectric, EASE, Bruegel, FTTH en ECTA, hebben nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.
Nultolerantiebeleid
Huawei zelf heeft nog niet officieel gereageerd op de laatste ontwikkelingen, maar benadrukte eerder “een nultolerantiebeleid ten aanzien van corruptie” te hanteren en zich te houden aan alle toepasselijke wet- en regelgeving.