Europese landen blijven vrijwel zonder uitzondering achter in de doorontwikkeling van AI. De kloof met de pioniers groeit. Dat blijkt uit het nieuwste Data Complexity Report van NetApp.
Het rapport heeft ook goed nieuws want zeker 65% van de respondenten in het wereldwijde onderzoek zegt dat hun data helemaal of grotendeels klaar is voor AI. Wel is het zo dat er grote verschillen tussen landen zijn. In Singapore zegt 85% er klaar voor te zijn en in India zegt 69% dat.
Waar 74% van het Verenigd Koninkrijk zegt klaar te zijn voor AI is dat in Duitsland slechts 47% en in Spanje 55%. Sterker nog: alle Europese landen in het onderzoek scoren laag. Nederlandse cijfers zijn er niet, maar wel stellen meerdere partijen zich zorgen de maken ode onze adoptie van AI. Onder andere TNO zegt zich hier zorgen over te maken.
In het NetApp-onderzoek zegt veertig procent van respondenten dit jaar zelfs flink wat meer te gaan investeren in AI eerder om niet uit de pas te gaan lopen met de ontwikkelingen. Bijna alle landen gaan dit jaar ook meer geld steken in databeheer en/of -infrastructuur. Alleen India verwacht een daling, maar die komt door een eerdere voorsprong.
AI leidt tot meer dreigingen
Slecht nieuws in dan weer dat 41% van de respondenten van over de hele wereld verwacht dat de AI uiteindelijk gaat leden tot meer dreigingen. De grootste dreiging zit volgens veel landen in schending van dataprivacy (21%), cyberveiligheid (17%) maar ook compliance (16%).
Dat blijkt ook de bevindingen van de voorlopers die al snel met AI aan de slag gingen. Zij melden dubbel zo vaak privacyschendingen en cyberaanvallen dan de landen die tot nu toe achterblijven. De achterblijvers hebben dus de kans om deze problemen eerst op de lossen voor ze verder gaan.
Verder is duurzaamheid bij iedereen ‘een dingetje’. Vijftig procent van de respondenten uit het onderzoek zegt dat inzet van AI een grote of zelfs extreem grote CO2-voetafdruk oplevert. Dat merken ze vooral in landen die veel AI gebruiken. Wel neemt de belangstelling voor het verkleinen van die voetafdruk af.
In 2023 wilde 84% van de bedrijven die voetafdruk nog verkleinen, in 2024 wad dat gedaald naar 72% in 2024.
Tip:
- Digitale transformatie bij verzekeraars: Afgelikte boterham of niet?