2min Ondernemen

Veranderingsmoeheid remt groei IT-uitgaven

Veranderingsmoeheid remt groei IT-uitgaven

Gartner verlaagde de groeiverwachting voor de wereldwijde IT-uitgaven voor 2024 van 8 procent naar 7,5 procent. De onderzoekers verwachten nu een totaalbedrag van 5,26 biljoen dollar. 

Een belangrijke drijfveer van de uitgavengroei zijn datacentersystemen. Hiervan nemen de uitgaven naar verwachting met 24 procent toe dit jaar. Dat komt nee op een stijging ten opzichte van de eerdere schatting van 10 procent groei. Deze groei is grotendeels te danken aan investeringen in de ontwikkeling van GenAI modellen. 

Investeringen in datacenters

“De rekenkrachtbehoeften van GenAI worden in het hele datacenter gevoeld en de uitgaven in dat segment weerspiegelen deze enorme vraag,” vertelde John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner, aan The Register.

De neerwaartse bijstelling van de groeicijfers voor het jaar is deels te wijten het feit dat CIO’s langer wachten met het starten van grote projecten dan verwacht. De uitgaven voor IT-diensten worden nu geschat op een stijging van 7,1 procent in 2024, een daling ten opzichte van de vorige voorspelling van 9,7 procent. Deze vertraging is het gevolg van “veranderingsmoeheid” onder CIO’s. Die houdt langer aan dan Gartner eerder verwachtte.

CIO’s zijn terughoudend

Volgens Lovelock startte CIO’s na de pandemie grootschalige digitale transformatie-initiatieven. Dit met grote projecten en contracten van 2021 tot 2023. Sindsdien zijn ze echter terughoudend om dergelijke grote projecten aan te pakken. CIO’s richten ze zich meer op stapsgewijze kostenbesparingen binnen afdelingen. 

“Het is geen geldkwestie. Niemand ziet dat men budgetten serieus verkleint,” stelt Lovelock. “Het is gewoon een vertraging in het aangaan van nieuwe dingen.” Hij legt in The Register uit dat deze vertraging duurde tot in de maand april.

Eindgebruikers nog niet overtuigd van AI

Hoewel de uitgaven voor GenAI de groei in datacenterinvesteringen stimuleren verwacht Gartner dat ook softwareleveranciers in de technologie blijven investeren. Dit terwijl men eindgebruikers nog moet overtuigen van de waarde die GenAI aan de onderneming brengt.

Op dit moment is GenAI vergelijkbaar met een belasting voor softwareleveranciers, aldus Lovelock. “Voor de meeste softwarebedrijven is het niet zo dat ze de tijd of aandacht hebben gehad om hun eigen GenAI-modellen te ontwikkelen. Ze zullen naar een derde partij gaan voor dat model en zich daarop aansluiten via een API.”