In de razendsnel evoluerende wereld van kunstmatige intelligentie is het behouden van toptalent een ware uitdaging. Grote spelers zoals Google, OpenAI en Microsoft voeren een felle strijd om de knapste koppen in de sector aan zich te binden. In dit competitieve landschap lijkt Google’s AI-divisie, DeepMind, een opvallende strategie te hanteren: sommige medewerkers worden tot een jaar lang doorbetaald, zónder dat ze daadwerkelijk werken, puur om te voorkomen dat ze naar de concurrent overstappen.
AI-medewerkers
Volgens een recent artikel van Business Insider maakt DeepMind in het Verenigd Koninkrijk gebruik van zogenaamde ‘agressieve’ non-concurrentiebedingen. Deze contracten verbieden medewerkers om tot wel twaalf maanden na hun vertrek bij DeepMind aan de slag te gaan bij rivaliserende AI-bedrijven. In sommige gevallen worden ze tijdens deze periode wél betaald, wat in de praktijk neerkomt op een bijzonder lange vorm van betaald verlof.
Droom of frustratie
Hoewel dit voor sommigen misschien als een droom klinkt, geeft het voor anderen juist een gevoel van frustratie. Business Insider meldt dat onderzoekers zich buitengesloten voelen van de snelle vooruitgang in de AI-sector, en het idee hebben stil te staan terwijl de rest van de industrie stormachtig doorgroeit.
In de Verenigde Staten heeft de Federal Trade Commission (FTC) vorig jaar de meeste vormen van non-concurrentie verboden. Maar die wetgeving geldt niet voor het hoofdkantoor van DeepMind in Londen.
Zorgen
Op sociale media uitte de Vice President van AI bij Microsoft onlangs zijn zorgen. Hij schreef op X dat DeepMind-medewerkers hem ‘wanhopig’ benaderen met vragen over hoe ze onder hun contracten uit kunnen komen. Ook zouden sommigen beweren dat ze alleen via een sollicitatie elders promotie kunnen afdwingen.
Google heeft tegenover de nieuwswebsite TechCrunch niet gereageerd, maar verklaarde aan Business Insider dat het non-compete afspraken ‘selectief’ inzet. Desondanks roept het gebruik van dergelijke contracten in Europa de vraag op of een Amerikaans techbedrijf daarmee niet te veel macht uitoefent op Europees grondgebied.