De uitstoot halveren in 2030: dat milieudoel kan Google wel op hun buik schrijven. Want de grote vervuiler die AI heet blijkt volgens het milieuverslag goed voor een verhoging van de uitstoot met 48 procent.
Door de oprukkende AI hebben de datacenters van het bedrijf veel energie nodig: heel veel energie en dus heel veel uitstoot. En naast de groeiende uitstoot breidt het bedrijf ook het aantal datacenters uit. Zo ook in Nederland, waarin het bedrijf in Groningen sinds de start daar in 2014 al een klein 4 miljard euro pompte.
Restwarmte
Wel bouwt het bedrijf intussen datacenters met lage uitstoot als uitgangspunt. En de restwarmte van de zowel de bestaande als nieuwe datacenters wordt intussen gebruikt voor de verwarming van het bedrijf zelf en bedrijven en huishoudens in de omgeving.
“Naarmate we AI steeds meer integreren in onze producten, kan uitstoot terugdringen een uitdaging zijn door de groeiende energievraag,” schrijft Google in het verslag. De enige oplossing die het bedrijf tot nu toe ziet is te zorgen dat AI-modellen, datacenters en hardware energie-efficienter worden. Hoe ze dat willen doen wordt niet helemaal duidelijk. In het rapport stipt het bedrijf wel een paar ontwikkelingen aan die het energieverbruik van AI drastisch moet verlagen. Zo zou Trillium, de zesde generatie Tensor Processing Unit (TPU), 67% minder energie verbruiken dan zijn voorgangers. Verder is het bedrijf bezig met het energie-efficienter maken van bedrijfsprocessen. In het milieuverslag van het bedrijf lijkt het er in elk geval op dat ze het einddoel, hun eigen milieudoel, met de maatregelen toch als een haalbare optie zien.
Lees ook:
- Hoe weet Google of zoekresultaten verbeteren?