Op 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act in. Daarmee wordt digitale toegankelijkheid voor webwinkels een wettelijke verplichting. Dat is niet voor niets: in Europa heeft 27% van de bevolking een beperking. In Nederland is dat zelfs 32% (bron: Consilium Europa)
Online winkelen biedt voor veel mensen met een beperking, voor wie fysiek winkelen niet altijd mogelijk is, een uitkomst. Helaas blijkt dat ook online winkelen niet altijd een optie is. Bij veel webshops wordt namelijk onvoldoende of zelfs geen rekening is gehouden met toegankelijkheid.
Level Level deed voor het derde jaar op rij onderzoek naar de staat van toegankelijkheid van de 15 grootste webwinkels in Nederland. Het betreft daarbij grote online-winkels uit de Twinkle Top 100. De onderzoekers toetsten de e-commerce sites handmatig.
Lagere score dan voorheen
De belangrijkste bevinding dat het bij 8 van de 15 webwinkels onmogelijk is voor mensen met een motorische of visuele beperking om zonder het gebruik van een muis een bestelling te plaatsen. Voor het derde jaar op rij is meer dan de helft van de grootste webwinkels niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Veel van de onderzochte webwinkels zijn zelfs in score gedaald, ten opzichte van het eerste onderzoek.
Twnikle zelf citeert Caitlin de Rooij, Accessibility Consultant bij Level Level naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek: “Vaak worden mensen met een beperking door de retailer als aparte doelgroep gezien. Een doelgroep is echter een bepaald marktsegment, iedereen uit dit segment kan een beperking hebben of krijgen. Dat betekent niet dat diegene niet meer binnen de doelgroep valt. Het internet moet voor iedereen toegankelijk zijn.”
Boetes
Als een bedrijf niet voldoet aan de EAA, kan de onderneming te maken krijgen met sancties zoals boetes. De exacte sancties kunnen variëren per EU-lidstaat, maar het niet naleven van de wet kan naast financiële gevolgen ook behoorlijke schade toebrengen aan je merkimago en klanttevredenheid.