3min Personeel

Hiring for promise wint aan populariteit door groot tekort aan techtalent

Hiring for promise wint aan populariteit door groot tekort aan techtalent

Hiring for promise en andere wervingsstrategieën winnen aan populariteit bij het aantrekken van techtalent. Zeker nu meer dan de helft van de bedrijfsleiders grote zorgen heeft over de inhuur van personeel.

Dat blijkt uit het rapport Global State of Skills van Workday. Slechts 54% van de leiders zegt daarin een duidelijk beeld te hebben van de vaardigheden van hun huidige personeelsbestand. Minder dan een derde denkt dat hun organisatie de vaardigheden heeft die nodig zijn voor succes op lange termijn. Om hiring for promise goed in te zetten moet dit volgens de onderzoekers wel verbeteren.

Er is verder grote behoefte aan unieke menselijke vaardigheden. Sociale vaardigheden als communicatievaardigheden en teamgeest, en individuele vaardigheden als veerkracht en creativiteit worden gezien als de meest impactvolle vaardigheid, zeker als daar gebrek aan is. Digitale vaardigheid van werknemers, waaronder AI en softwarevaardigheid volgt vlak daarna.

Uit het onderzoek blijkt verder dat tekorten aan deze vaardigheden leiden tot een verschuiving van de traditionele focus op functies en kwalificaties bij het aannemen en stimuleren van talent in de organisatie. Niet alleen de vaardigheden staan voorop, maar ook andere kwaliteiten zijn belangrijk.

Medewerkers scholen is wel nodig

Workday ontdekte dat bedrijven vaak overstappen op ‘vaardighedengebaseerde talentstrategieën’, die capaciteiten van een individu boven traditionele kwalificaties stellen. Het gaat vooral om het identificeren, ontwikkelen en inzetten van specifieke vaardigheden en competenties. Meer dan de helft van de organisaties wereldwijd is volgens het onderzoek al al overgestapt op dat vaardighedengebaseerd talentmodel. Nog eens 23% is van plan hier dit jaar te beginnen.

Acht op de tien leiders is het erover eens dat aannemen van een vaardighedengebaseerde aanpak de productiviteit, innovatie en organisatorische wendbaarheid verbetert. Het vergroot de toegang tot vacatures voor werknemers en verbetert gelijkheid op de werkvloer.

Hiring voor promise volgens Gartner effectief

Er zijn wel uitdagingen aan een skills-based aanpak. De tijd die nodig is om werknemers te scholen, was een probleem voor 43% van de bedrijfsleiders. Verder had 38% problemen door weerstand tegen verandering. Ondertussen noemde 28% gebrek aan infrastructuur ter ondersteuning van skills-based talentmanagement. Een zelfde aantal benadrukte ontoereikende skills-meetinstrumenten.

Hiring for promise wint ondanks dat dus aan populariteit. Deze manier van werven houdt rekening met de potentiële bereidheid van een kandidaat om bestaande vaardigheden uit te breiden en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Uit een recente analyse van Gartner bleek dat dit momenteel meest effectieve en efficiënte manier is om vaardigheidstekorten in ondernemingen te dichten. Werknemers die op basis van hiring for promise werden aangenomen, 1,9 keer meer kans hadden om effectief te presteren en een cruciale rol speelden bij het dichten van talenttekorten.

Tip: