Een nieuw dashboard, ontwikkeld in samenwerking met Avans Hogeschool, Midpoint Brabant, REWIN, Koninklijke Metaalunie en FME, geeft mkb-maakbedrijven in Midden- en West-Brabant de mogelijkheid om hun productiviteit niet alleen economisch, maar ook ecologisch en sociaal te versterken. Het dashboard is het resultaat van het tweejarige actieonderzoek Brede productiviteit door de ogen van de mkb-maakindustrie, dat onderdeel is van het programma Slimmer Werken van Midpoint Brabant en mede mogelijk gemaakt wordt door de provincie Noord-Brabant.
Duurzame toekomst
De kernvraag van het onderzoek: hoe kunnen mkb-maakbedrijven hun kernkwaliteiten inzetten om waarde te creëren voor de toekomst? Het antwoord ligt in het zogeheten meervoudige waardecreatiemodel. Tijdens vier intensieve masterclasses werkten 22 maakbedrijven actief met dit model, dat is gebaseerd op het gedachtegoed Impactvol Ondernemen in de Praktijk van Paul van Ruijten. Hiermee leren bedrijven niet alleen te sturen op winst, maar ook op maatschappelijke en ecologische waarde.
“Dit actieonderzoek helpt ondernemers in de maakindustrie om echt breder te kijken”, zegt Sandra Doeze Jager, associate lector bij Avans. “Ze ontdekken nieuwe kansen en risico’s, en krijgen praktische tools om te groeien op meerdere fronten.”
Toekomstbestendigheid
Volgens lector Sustainable Finance & Accounting Marleen Janssen Groesbeek creëert het model waarde op zes terreinen: financieel, geproduceerd, intellectueel, menselijk, sociaal en natuurlijk kapitaal. In het traject leerden ondernemers hoe ze deze vormen van kapitaal kunnen inzetten om hun veerkracht en toekomstbestendigheid te vergroten.
De inzichten zijn samengebracht in een innovatief dashboard dat bedrijven helpt bij strategische besluitvorming. Zo leidde het gebruik van voorspellende data bij hightechbedrijf Smink Group tot meer wendbaarheid in de markt. En staalbouwer Steelstone laat zien dat duurzame groei ook inhoudt: investeren in hergebruik van materialen, groene energie en goed werkgeverschap.
CSRD-duurzaamheidsrapportage
Saskia Boelema, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, benadrukt het belang: “Deze aanpak bereidt mkb’ers niet alleen voor op de CSRD-duurzaamheidsrapportage, maar verstevigt ook hun verdienvermogen en positie in een toekomstgerichte maakindustrie.”
De boodschap is helder: brede productiviteit is geen luxe, maar noodzaak. En het mkb heeft nu een praktisch kompas in handen.