In de Miljoenennota voor 2025 benoemt het kabinet onderwerpen als digitale veiligheid en cybersecurity niet. Dit blijkt uit een analyse van ICT-kennispartner Legian uit Den Haag.
Deze conclusie is opvallend, omdat minister-president Dick Schoof voorheen Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid was. Eén van zijn belangrijkste verantwoordelijkheden uit het verleden – cybersecurity – heeft blijkbaar geen financiële prioriteit voor de nieuwe regering.
Contrast met de realiteit
Legian benoemt in de analyse digitale uitdagingen, zoals toenemende complexiteit, afhankelijkheid en kwetsbaarheid. In de Miljoenennota voor 2025 zijn termen als digitale veiligheid en cybersecurity geen enkele keer benoemd. “Het feit dat men deze termen niet aankaart, staat in schril contrast met het aantal cyberaanvallen en -dreigingen waar Nederland vrijwel dagelijks mee te maken krijgt”, aldus Dick Hoogendoorn, Chief Technical Officer bij Legian.
Gezien het gevaar hiervan voor de vitale infrastructuur – zoals het internet, de elektriciteits- en drinkwatervoorziening en de continuïteit van (lucht)havens – is het volgens Legian essentieel dat het kabinet cybersecurity aandacht geeft. “Denk aan investeringen in wetenschappelijk onderzoek en opsporing, maar ook aan het vergroten van het bewustzijn door voorlichting en educatie. Ook kun je denken aan concrete richtlijnen en wetgeving – bijvoorbeeld de Cyberbeveiligingswet – rondom cybersecurity”, vertelt Hoogendoorn.
Investeringen noodzakelijk
Legian benadrukt dat investeren niet alleen van belang is voor de vitale infrastructuur, maar ook voor de digitale veiligheid van de burgers. Hoogendoorn: “Voor veel burgers is de digitale afhandeling van publieksdiensten, en soms zelfs het gebruik van e-mail nog moeilijk. Ze herkennen geen malafide websites, e-mail phishing of e-mails met links naar malware.”
Hierdoor zijn burgers gemakkelijke slachtoffers voor cybercriminelen, constateert Legian. “Als je hen wilt beschermen, is investeren in cybersecurity noodzakelijk. Met name in preventieve maatregelen, zoals voorlichting, laagdrempelige meldpunten en uiteraard adequate opsporing van cybercriminelen”, concludeert Hoogendoorn.
Zorgen bij de AP
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het budget dat het Nederlandse kabinet uittrekt voor privacybescherming te laag. Het AP-budget stijgt weliswaar van 40 naar 49 miljoen euro, maar de toezichthouder zegt dat dit “niet genoeg is om zelfs aan de meest basale eisen te voldoen”. Dit meldt Tweakers.
De autoriteit schreef al tijdens de kabinetsformatie een brief aan de deelnemende partijen. In deze brief vraagt de AP aandacht voor risico’s van digitalisering. De AP zegt dat het zeker honderd miljoen euro per jaar nodig heeft om zijn werk te verrichten.