Kabinet wil vereenvoudiging van CO2-registratieplicht

Kabinet wil vereenvoudiging van CO2-registratieplicht

Sinds 1 juli zijn bedrijven met meer dan honderd werknemers verplicht om de manier waarop hun personeel naar het werk reist en zakelijke reizen maakt, vast te leggen. Of dit nu per auto, trein of fiets is, alles moet geregistreerd worden. Deze zogenoemde CO2-registratieplicht, opgelegd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, heeft echter voor veel onvrede gezorgd bij met name het midden- en kleinbedrijf (mkb).

CO2-registratieplicht

Minister Beljaarts erkent deze irritatie en geeft aan dat hij de zorgen van de ondernemers begrijpt. “In mijn eerste week na de beëdiging ben ik al met staatssecretaris Chris Jansen van IenW in gesprek gegaan over de CO2-registratie. Die was toen net een paar dagen ingegaan en leidde bij iedereen tot heel veel irritatie”, vertelt de minister. Hij noemt de frustratie “terecht” en benadrukt dat het niet uit te leggen is dat werkgevers alle reisbewegingen van hun personeel in Excel moeten vastleggen.

Volgens Beljaarts kan het hele proces veel eenvoudiger. Hij denkt dat er ‘intelligente’ oplossingen mogelijk zijn, zoals standaardmodellen waarin werknemers hun vaste reispatroon kunnen registreren. Hierdoor zou het niet meer nodig zijn om elke dag opnieuw de gegevens handmatig in te voeren.

Het doel

De CO2-registratieplicht, officieel de ‘Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit’, is ingevoerd om organisaties bewuster te maken van hun CO2-uitstoot door zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Deze verkeersbewegingen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de jaarlijks gereden kilometers in Nederland, en het doel is om tegen 2030 een vermindering van één megaton aan CO2-uitstoot te bereiken.

Bedrijven zijn verplicht om vanaf 1 juli 2024 hun eerste rapportages in te dienen bij de 28 omgevingsdiensten van Nederland. Hoewel er momenteel nog geen sancties zijn verbonden aan de verplichting, kunnen organisaties vanaf 2025 verplicht worden om zuiniger en slimmer te reizen. Het kabinet blijft ondertussen zoeken naar manieren om de regelgeving eenvoudiger en praktischer te maken, zodat bedrijven zonder grote administratieve lasten kunnen voldoen aan de verplichting.