3min Ondernemen

Klimaatvoorspellingen gaan voortaan met digital twin

Klimaatvoorspellingen gaan voortaan met digital twin

Wil je testen hoe een hittegolf de voedselzekerheid beïnvloedt? Zal een storm een bepaald gebied wel of niet overstromen? Wat is de beste plaats om je windmolenpark te plaatsen? Allemaal vragen waarop je antwoord kunt krijgen met de eerste digital twin van de EU.

De Europese Commissie lanceerde begin deze week namelijk de eerste versie van Destination Earth (DestinE). Met deze AI-simulator kunnen landen veel nauwkeuriger klimaatvoorspellingen doen, is het plan. Het programma is uitgebreid getest en gaat nu helemaal live.

DestinE heeft twee modellen. Een voor extreme weersomstandigheden en een voor klimaatverandering. De eerste focus ligt op de effecten van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. De nieuwe digital twin kan hun sociaal-economische impact voorspellen en mogelijke aanpassingsstrategieën bedenken. “Met DestinE kunnen we milieuproblemen observeren en toekomstscenario’s voorspellen zoals dat nooit eerder kon,” zei de mededingingscommissaris van de EU, Margrethe Vestager bij de lancering.

AI

DestinE draait op de high-performance computers van Europa (EuroHPC), waaronder de LUMI-supercomputer in Finland. De ontwikkelaars combineerden dit met AI om de verwerking van alle gegevens te versnellen. “Deze eerste fase laat zien hoeveel we kunnen bereiken als landen in Europa hun wetenschappelijke excellentie en enorme supercomputingkracht bundelen,” aldus Vestager.

Het model van nu maakt gebruik van een enorme databank om zijn voorspellingen en simulaties te maken. Al die data komt onder andere van satellieten, bijvoorbeeld van het Copernicus-programma van de EU. Data komt ook van IoT-sensoren in de landen zelf en grote hoeveelheden overheidsgegevens. Om welke gegevens het gaat is nog niet duidelijk.

Niet alleen wetenschappers kunnen gebruikmaken van het model. Ook andere deskundigen krijgen toegang. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de regionale gevolgen van klimaatverandering in kaart brengen, natuurrampen beter voorspellen of stedelijke ruimten beter inrichten op komende gevolgen van klimaatverandering.

Hele wereld

Nu is DestinE nog een model van Europa, maar later moet dit doorontwikkelen tot een  digital twin van de hele aarde. De schatting is dat dit tegen 2030 gaat gebeuren. Toekomstige versies, en straks ook de digital twin van de hele aarde, bevatten dan ook gegevens van oceanen, steden en bossen en nog veel meer.

De EU lanceerde eerste versie van DestinE in 2022. De lancering van deze versie van de  digital twin van de EU markeert het einde van de eerste fase in die ontwikkeling. Dat kostte al meer dan €300 miljoen. Financiering voor de derde fase hangt af van de goedkeuring van de definitieve versie van de Digital Europe-programma 2025-2027.

De EU is zeker niet de enige organisatie die aan dit soort technologie werkt. In maart onthulde Nvidia al zijn eigen digitale twin van onze planeet met de naam Earth-2. Volgens de chipfabrikant gebruikt de Taiwanese regering het model nu al om beter te kunnen voorspellen wanneer tyfonen aan land komen. DestinE moet vanaf nu laten zien wat het kan.

Lees ook:
  • Gemeente Veenendaal en Hogeschool Utrecht starten slimme stad