Krapte op werkvloer zorgt voor hoge werkdruk onder IT’ers  

Krapte op werkvloer zorgt voor hoge werkdruk onder IT’ers  

IT’ers klagen nog steeds over de veel te hoge werkdruk. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de Salary Survey van Berenschot en AG Connect.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat ruim 43% de werkdruk hoog of te hoog vindt. Dat betekent voor nu dat de ervaring van de hoogte van de werkdruk vergelijkbaar is met een jaar eerder. Toen gaf 48% van de respondenten aan dat ze de werkdruk hoog of te hoog vinden.

Dit jaar zegt 38,8% de werkdruk hoog te vinden en 5,4% te hoog. Slechts 3,3% vindt de werkdruk laag, zo laten de eerste resultaten zien. Het personeelstekort staat ook dit keer bovenaan op nummer 1. Ruim 83% van degenen die de werkdruk te hoog vindt, zegt dat onderbezetting de grote boosdoener is. Dat vindt ook 61,1% van de respondenten die aangeven de werkdruk hoog te vinden.

Werkdruk en krappe arbeidsmarkt maar ook slechte planning speelt een rol

Deze 25e editie van de Salary Survey is nog niet afgelopen, en de cijfers kunnen dus nog verschuiven. Maar er wel enige verbetering te zijn in de markt, meldt althans het UWV. De IT-arbeidsmarkt is nog altijd zeer krap, dat wordt sinds de zomer van 2022 wel beter doordat het aantal vacatures sinds die tijd iets is gedaald. Volgens het UWV zijn er nog 25.050 openstaande vacatures. Er is nog steeds vooral veel vraag naar softwaredevelopers en applicatieontwikkelaars. Volgens het UWV zijn er momenteel 12.000 vacatures in die branche. In de sector databank- en netwerkspecialisten staan er 8.400 vacatures open.

Maar behalve personeelstekort is er ook flink wat ergernis over onrealistische plannen. Die irritatie is vooral groot bij de groep die de werkdruk te hoog vindt (77,8%). Autonomie werkt volgens deskundigen beter dan opgelegde

Leidinggevenden doen er dus goed aan om goed te kijken of een bedachte planning wel echt haalbaar is. En werknemers krijgen het advies privétijd en werktijd goed in balans te brengen. Het recht om afwezig te zijn van je werk is volgens de onderzoekers essentieel. De enquête invullen kan nog. De definitieve resultaten worden half december bekend.

Tip: