In een opvallende verschuiving binnen de techindustrie heeft Microsoft een nieuwe benadering gekozen om werknemers met een lage prestatiebeoordeling te laten gaan. Volgens een recent rapport van Business Insider biedt het bedrijf deze werknemers een uitkooppakket aan als alternatief voor een zogenoemd Performance Improvement Plan (PIP), een traject waarin medewerkers normaal gesproken hun prestaties moeten verbeteren om ontslag te voorkomen.
Low performers
De uitkoopregeling zou volgens het interne e-mailbericht dat Business Insider in handen kreeg, gelijkstaan aan zestien weken salaris. Werknemers die in aanmerking komen, hebben slechts vijf dagen om te beslissen. Wie het aanbod afslaat en kiest voor het verbetertraject, verliest daarmee het recht om op een later moment alsnog vrijwillig te vertrekken met vergoeding. Bovendien zouden deze werknemers na ontslag of vrijwillig vertrek wegens prestaties, gedurende twee jaar niet opnieuw mogen solliciteren bij Microsoft.
Deze strategie is geen unicum in de techwereld. Amazon hanteert een vergelijkbaar programma genaamd ‘Pivot’, waarin medewerkers in vergelijkbare situaties belanden. Ook Meta staat erom bekend een ‘block list’ te hanteren: een lijst van voormalige werknemers die niet opnieuw aangenomen mogen worden.
Ontslag
Hoewel bedrijven het ontslag van werknemers zelden expliciet aan prestaties koppelen, lijkt deze trend te verschuiven. Eerder dit jaar noemde Meta het ontslag van meer dan 3.000 medewerkers ‘non-regrettable attrition’, een eufemisme voor het verliezen van werknemers die het bedrijf liever kwijt dan rijk is. Tegelijkertijd groeide het aantal medewerkers bij Amazon dat in een verbetertraject belandde aanzienlijk voorafgaand aan ontslagrondes.
Toch is deze strategie niet zonder risico. Kritiek klinkt dat prestatiebeoordelingen onderhevig zijn aan bias en variatie tussen managers, waardoor de beoordeling van medewerkers niet altijd eerlijk of consistent verloopt. Bij Meta bijvoorbeeld, meldden sommige ontslagen medewerkers dat ze ondanks positieve evaluaties toch als ‘low performers’ werden bestempeld.
Dalende moraal
In een periode waarin veel techbedrijven al kampen met ontevredenheid op de werkvloer en dalende moraal door bijvoorbeeld verplichte terugkeer naar kantoor, kunnen prestatiegerichte ontslagen het vertrouwen tussen werknemers en werkgever verder onder druk zetten.