2min Personeel

Microsoft verstrengt personeelsbeleid bij lage prestaties

Microsoft verstrengt personeelsbeleid bij lage prestaties

In een interne e-mail aan managers heeft Microsoft nieuwe richtlijnen en instrumenten aangekondigd om de prestaties van medewerkers strenger te beoordelen en sneller op te treden tegen ondermaats functioneren. De e-mail, verstuurd door Amy Coleman – de nieuwe Chief People Officer van het techbedrijf – benadrukt een cultuurverschuiving binnen Microsoft waarbij prestatiegerichtheid centraal staat.

Personeelsbeleid

De maatregelen maken deel uit van een bredere strategie ten aanzien van personeelsbeleid om de efficiëntie binnen het bedrijf te verhogen. In de woorden van Coleman gaat het om “versnelde ondersteuning van hoge prestaties en het snel aanpakken van lage prestaties”. Managers krijgen daarvoor nieuwe hulpmiddelen aangereikt, waaronder een universeel toepasbaar verbetertraject, ook wel bekend als het Performance Improvement Plan (PIP). Medewerkers die ondermaats presteren kunnen kiezen om dit traject te doorlopen of vrijwillig het bedrijf te verlaten met een vertrekregeling.

Opvallend is de aanscherping van het interne transfer- en heraannamebeleid. Medewerkers die een lage score  (0 tot 60 procent) behalen in het jaarlijkse beloningsproces, of die zich in een PIP bevinden, mogen niet overstappen naar een andere afdeling binnen Microsoft. Indien zij het bedrijf verlaten, worden zij bovendien twee jaar lang uitgesloten van heraanstelling.

Maatregelen

Deze stap past in een bredere trend binnen de technologiesector, waar prestaties zwaarder wegen dan ooit. Bedrijven als Meta gingen Microsoft al voor met soortgelijke maatregelen: lage presteerders worden daar op zogenaamde ‘block lists’ geplaatst en komen niet meer in aanmerking voor nieuwe functies. Eerder dit jaar ontsloeg Microsoft al 2.000 medewerkers vanwege onvoldoende prestaties zonder enige vorm van ontslagvergoeding.

Het nieuwe beleid van Microsoft maakt deel uit van bredere initiatieven om ‘manager excellence’ te bevorderen, inclusief AI-ondersteunde tools om lastige gesprekken met medewerkers te oefenen. Het bedrijf benadrukt dat deze veranderingen niet alleen gericht zijn op zakelijk succes, maar ook op het creëren van ‘winnaarsculturen’ binnen teams.

Beleidswijzigingen

Hoewel Microsoft geen publiek commentaar heeft gegeven op de beleidswijzigingen, is het duidelijk dat de lat voor medewerkers hoger komt te liggen, maar ook dat onderpresteerders steeds minder ruimte krijgen binnen het concern.