BioBuddy, een team dat bestaat uit Nederlandse en Belgische studenten won dit jaar het Europese Seeds for the Future project van de Chinese fabrikant Huawei.
Huawei hecht belang aan een programma dat de interesse in (digitale) technologie bij studenten vergroot. “Onze sector is volledig afhankelijk van menselijk talent. Om de transformatie die digitalisering heeft ingeluid, voort te zetten, hebben we wereldwijd behoefte aan geschoolde medewerkers,” sprak Victor Qian Kun, als CEO Benelux van Huawei, eind vorig jaar tijdens een evenement in Amsterdam.
Dat is de reden waarom Huawei het programma ‘Seeds for the Future’ startte. Victor Qian Kun: “Het doel van dit programma is om jonge mensen geïnteresseerd, gepassioneerd en vertrouwd te maken met de loopbaanpaden in een technologiebedrijf”
Tech4Good-pitch
Het hoogtepunt van het programma was deze keer de pitch van de studenten met concepten voor nieuwe bedrijven met een focus op ‘Tech4Good’. Tijdens een speciale prijsuitreiking werd BioBuddy, bestaande uit vier Nederlandse studenten en één Belgische student, erkend als een van de twee winnende teams uit Europa. Het andere winnend team was Anaphero uit Ierland, en de People’s Choice Award ging naar Nordic Shine uit Finland.
De twee winnende Europese teams zullen in januari 2025, samen met teams uit andere continenten, strijden om de internationale titel in Shenzhen op het hoofdkantoor van Huawei in China.
Koeienmest verzamelen
Het winnende concept van BioBuddy, genaamd ‘From Poop to Power’, richt zich op het verzamelen van koeienmest in India en het omzetten ervan in energie en kunstmest. BioBuddy werd geïnspireerd door recente ontwikkelingen, zoals de opkoop door de overheid van de Nederlandse landbouwsector, die de urgentie van de aanpak van methaanemissies in de landbouw benadrukten.
Dit prestigieuze evenement van Huawei bracht 145 topstudenten uit 23 Europese landen samen. Zij streden in meer dan twintig teams met elkaar.
Seeds for the Future, dat in 2008 van start ging, heeft wereldwijd 2,2 miljoen studenten aan zich weten te binden en heeft als doel jongeren te inspireren voor een loopbaan in de ICT-sector en technisch talent aan te moedigen. Het programma loopt al 11 jaar in de Benelux en heeft meer dan 200 lokale studenten bereikt.
Huawei wil digitaal en intelligent Europa
De editie van dit jaar bestond uit workshops en paneldiscussies. Maar ook uit inzichten van experts uit de industrie en de academische wereld. Studenten konden verschillende carrièrepaden in de technologie verkennen. Ze konden hun begrip van innovatie, digitalisering, duurzaamheid en ondernemerschap verdiepen. En tevens hun digitale vaardigheden verfijnen. Zo dragen ze bij aan het opbouwen van een sterke, ondersteunende gemeenschap die zich inzet voor een digitaal en intelligent Europa.