OpenAI heeft een belangrijke update aangekondigd voor de Memory-functie van ChatGPT. Deze functie, die al ruim een jaar bestaat, krijgt nu een upgrade waarmee het AI-model al je eerdere gesprekken kan onthouden én erop kan teruggrijpen, een stap richting langdurige en gepersonaliseerde interacties tussen mens en machine.
Tot nu toe kon ChatGPT wel gesprekken onthouden als je daar expliciet om vroeg, zoals: “Onthoud dat ik niet van opsommingstekens hou.” In toekomstige chats werd daar dan rekening mee gehouden. Toch zat er een limiet aan hoeveel context ChatGPT kon onthouden, wat soms leidde tot verwarring of vergeten voorkeuren.
Geheugenfunctie
Die beperking lijkt met deze geheugenfunctie nu verleden tijd. Volgens OpenAI-oprichter Sam Altman, die het nieuws op X (voorheen Twitter) deelde, kan ChatGPT nu al je eerdere interacties onthouden. “Dit is verrassend goed, en het wijst op iets waar we enthousiast over zijn: AI-systemen die je over je hele leven leren kennen en steeds nuttiger en persoonlijker worden”, schreef hij.
Persoonlijke ervaring
De Memory-functie is bedoeld om ChatGPT beter af te stemmen op jouw voorkeuren, schrijf- of werkstijl, terugkerende thema’s, en zelfs interesses. Het doel is om op lange termijn een AI-partner te creëren die meegroeit met jou als gebruiker.
Privacy
Qat betreft de privacy, zou er niets te vrezen zijn. Gebruikers kunnen de Memory-functie eenvoudig uitschakelen via de instellingen. Daarnaast is er een optie voor ‘Tijdelijke Chat’, waarbij gesprekken niet worden opgeslagen en alle data na afloop wordt verwijderd.
Voorlopig is deze vernieuwde Memory uitsluitend beschikbaar voor abonnees van ChatGPT Pro, een premiumdienst die $200 per maand kost en zich richt op intensieve gebruikers. Binnenkort volgt de uitrol naar gebruikers met een Plus-abonnement van $20 per maand. Een exacte datum voor gratis gebruikers is nog niet aangekondigd door het bedrijf.
Toekomst
Met deze ontwikkeling onderstreept OpenAI dat de toekomst van kunstmatige intelligentie niet alleen draait om krachtigere modellen, maar ook om een persoonlijkere aanpak, betere gebruikerservaring en meer controle voor de gebruiker.