2min Gadgets

OpenAI onder vuur na AI-kunst in Studio Ghibli-stijl

OpenAI onder vuur na AI-kunst in Studio Ghibli-stijl

OpenAI ligt opnieuw onder vuur na de lancering van een nieuwe AI-beeldgenerator die beelden produceert in de kenmerkende stijl van het legendarische Japanse animatiestudio Studio Ghibli. De beelden, waaronder controversiële herinterpretaties van historische tragedies zoals 9/11 en de moord op John F. Kennedy, verspreidden zich razendsnel op het internet na de eerste vrijgave van de tool.

Sam Altman, CEO van OpenAI, kondigde daarop aan dat de gratis versie van de tool voorlopig wordt uitgesteld. “De uitrol naar onze gratis gebruikers zal helaas voor onbepaalde tijd worden vertraagd,” verklaarde hij. De massale verspreiding van de beelden leidde tot felle kritiek op sociale media en in de kunstwereld, waarbij de vraag opnieuw wordt gesteld in hoeverre AI-technologie auteursrecht schendt, zoals nu het geval zou zijn.

Studio Ghibli

De stijl van de nieuwe beeldgenerator is onmiskenbaar geïnspireerd op die van Studio Ghibli, bekend van films als Spirited Away. Tot nu toe is er geen aanwijzing dat OpenAI hiervoor toestemming of licentie heeft verkregen. De kwestie doet sterk denken aan de recente rechtszaak waarin de New York Times toestemming kreeg om door te procederen tegen OpenAI over het gebruik van tekstmateriaal.

OpenAI liet eerder weten dat er een filter is ingebouwd dat voorkomt dat gebruikers beelden genereren in de stijl van levende kunstenaars. In een aanvullende verklaring voegde het bedrijf toe dat “bredere studio-stijlen worden toegestaan, waarmee mensen prachtige, originele fancreaties hebben gedeeld.”

AI-kunst

Studio Ghibli noch hun Noord-Amerikaanse distributeur hebben gereageerd op het incident. De oprichter van de studio, Hayao Miyazaki (84), liet zich in 2016 al kritisch uit over AI-kunst, die hij toen “een belediging voor het leven zelf” noemde.

Karla Ortiz, een kunstenaar die AI-bedrijven aanklaagt wegens auteursrechtenschending, noemde de actie van OpenAI “weer een duidelijk voorbeeld dat deze bedrijven geen respect hebben voor het werk en het inkomen van kunstenaars.” Ze sprak van “uitbuiting” en “een regelrechte belediging.” Met deze discussie is de discussie over de ethiek en legaliteit van AI in de kunst lijkt voorlopig nog niet voorbij.