Steeds meer bedrijven omarmen een ‘AI-first’ strategie, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) centraal komt te staan in hun bedrijfsvoering. Duolingo en Shopify hebben onlangs deze aanpak expliciet gemaakt. Deze organisaties verklaren dat AI hen decennia aan schaalvoordelen oplevert.
De AI-first benadering wint terrein bij grote technologiebedrijven. Duolingo’s CEO Luis von Ahn kondigde in een interne e-mail aan dat het bedrijf overstapt naar AI als standaard uitgangspunt voor alle werkprocessen. Het inhuren van freelancers voor werk dat AI kan doen wordt gestaakt. Volgens Natalie Glance, Chief Engineering Officer bij Duolingo, betekent dit een fundamentele verschuiving in de manier van werken.
AI wordt het startpunt. Voor elke taak die je moet uitvoeren begin je met AI, ongeacht hoe klein deze is. Glance stelt dat deze manier van werken niet altijd sneller of beter zal zijn in het begin, maar werknemers zo wel vaardigheden opbouwen met AI.
AI-first benadering verspreidt zich snel
Ook Shopify’s CEO Tobi Lütke heeft eerder deze maand werknemers laten weten dat het gebruik van AI nu min of meer verwacht wordt bij dagelijkse taken. Beide bedrijven zien in AI een krachtig hulpmiddel om sneller te schalen en bestaande werkprocessen efficiënter en beter te maken.
Duolingo en Shopify zijn niet alleen. Tal van andere organisaties implementeren AI op verschillende niveaus. Uit onderzoek blijkt op dit moment nog dat de meeste bedrijven in de Benelux AI implementeren zonder duidelijke strategie. Hoewel 93 procent van de onderzochte organisaties de afgelopen twee jaar AI-technologieën heeft geïmplementeerd, heeft slechts een fractie een geïntegreerde visie ontwikkeld.
In Vlaanderen ziet 81 procent van de bedrijven het potentieel van AI, maar doet er weinig mee omdat de kennis achterblijft en er geen structurele aanpak is. Slechts twaalf procent heeft een uitgewerkte AI-strategie.
Voordelen kunnen enorm zijn, maar ook veel geld kosten
Bedrijven staan voor de uitdaging om AI verantwoord te implementeren. Op die manier kan het enorm veel voordelen opleveren. Salesforce rapporteerde bijvoorbeeld dat intern gebruik van AI de afgelopen maanden ongeveer 50.000 uur werk heeft bespaard – het equivalent van 24 jaar werk. Het bedrijf implementeerde meer dan 50 door AI aangestuurde tools voor intern gebruik.
Er zijn ook voorbeelden van haastige AI-implementaties met grote gevolgen. Gevoelige bedrijfsdata die ineens op straat ligt of waar de hele organisatie ineens toegang toe heeft. Tot het bouwen van prompts met teveel data die duizenden dollars kosten om uit te voeren.
Wat inmiddels wel duidelijk is, AI zorgt voor een revolutie in veel sectoren en gaat het bedrijfsleven in rap tempo hervormen. De AI-modellen en technologie wordt elke maand beter en daardoor kunnen organisaties sneller innoveren. Organisaties die niets doen met AI zullen op termijn worden ingehaald door organisaties die wel AI inzetten.