In de nieuwe transformatieagenda Ouder Worden 2040 zit een flink digitaal component. Op 21 april presenteerde een groot aantal partijen uit verschillende domeinen de transformatieagenda voor een ouder wordende samenleving.
Het rapport kwam tot stand met de inzichten van honderden experts, een Burgerraad met vertegenwoordigers uit de bevolking, publiek en private organisaties en kenniscentra. Het leverde volgens de samenstellers een schets van die toekomst op, maar geeft ook een routekaart en transformatieagenda. De publicatie is de opbrengst van twee jaar overleg.
De presentatie van Ouder Worden 2040 was de start van een maatschappelijke dialoog rond alle vraagstukken over leven in een ouder wordende samenleving. De weg gaat volgens de samenstellers van verkennen en de nodige stappen zetten naar bewustwording en draagvlak in de samenleving, en vervolgens gezamenlijk in actie komen.
Visie
Digitale toegankelijkheid is een van de sleutelwoorden in het rapport. Dat zorgt dat iedereen digitale toepassingen veilig kan gebruiken. Een verhoogde digitale weerbaarheid, passende digitale soevereiniteit en randvoorwaarden voor de implementatie en opschaling van digitale toepassingen zijn voorwaarden daarvoor. Die moet er dus ook komen wil je het einddoel halen.
De samenstellers bepleiten in het rapport namelijk een samenleving waarin we digitaal meedoen en zinvol gebruik maken van de mogelijkheden die technologie en digitalisering ons bieden. In 2040 is het de bedoeling dat we de technologische en digitale mogelijkheden op een ethisch verantwoorde wijze benutten. Dat betekent op een manier die de menselijke maat ondersteunt. We moeten tegen die tijd een infrastructuur hebben die zorgt voor een goede integratie van digitale toepassingen op een passende manier. Iedereen kan op een veilige, toegankelijke, gebruiksvriendelijke en persoonlijke manier digitaal meedoen.
Om zover te komen is bewustzijn, kennis en acceptatie van technologie en digitalisering en goede digitale vaardigheden onder eindgebruikers nodig. Gebruiksvriendelijke, toegankelijke en intuïtieve digitale toepassingen. Een veilig, verantwoord en
duurzaam digitaal landschap met heldere kaders.
Corona
Mede door de coronapandemie groeit de acceptatie en toepassing. Toch is er volgens het rapport nog te vaak een beperkt bewustzijn, kennis en acceptatie van beschikbare technologische toepassingen en de toegevoegde waarde bij potentiële gebruikers. Ook is er een grote groep met beperkte digitale vaardigheden die moeilijk meekomt in het digitaler wordende tijdperk. Dit zogenaamde digibetisme vergroot de ongelijkheid in onze samenleving.
Tegelijkertijd zijn momenteel nog veel technologieën matig gebruiksvriendelijk, slecht toegankelijk en weinig intuïtief.
Er is nog onvoldoende aandacht voor passende inzet van de digitale middelen voor de juiste (oudere) doelgroep.
Ook ligt er te veel nadruk op hightech- toepassingen, zoals geavanceerde supercomputers, zelfrijdende auto’s en dergelijke.
Allemaal leuk en aardig, maar echte breed gedragen digitale toepassingen komen pas als je naast toegankelijkheid ook veiligheid biedt. Dat moet dan ook een van de speerpunten worden de komende jaren.
Lees ook:
- Nictiz: uitwisselen medische gegevens moet nog beter
- Hoe u adoptie van nieuwe technologie succesvol maakt!