Jensen Huang, de CEO van Nvidia, gooide de knuppel in het hoenderhok door te beweren dat AI het schrijven van software over zal nemen. Tijdens een bijeenkomst voor Software Specialisten georganiseerd door de in Eindhoven gevestigde IT-dienstverlener Claranet kwam de vraag aan de orde. De sprekers meenden dat AI beslist impact zal hebben, maar dat voor het opstellen van testscriptes en vooral voor het reviewen van de software meer dan voorheen menselijke specialisten nodig zijn.
Veel studenten kiezen voor informatica
Dit beeld wordt bevestigd als we kijken naar het aantal aanmeldingen voor de studie informatica bij de University of California in Berkeley. Uit een onderzoek of het voor jonge mensen nog de moeite waard is om informatica te gaan studeren, nu een programma als Github Copilot veel code kan schrijven blijkt dat bij veel universiteiten, en zeker bij een topinstituut als University of California studenten in de rij staan om zich aan te melden.
Het aantal eerstejaarsaanvragen voor het eerste jaar aan Berkeley’s College of Computing, Data Science, and Society (CDSS) steeg dit jaar met 48% gestegen. Er waren 14.302 aanvragen, tegenover 9.649 het jaar ervoor.
Centrale rol voor menselijke softwareontwikkelaars
Business Insider dook dieper in het onderwerp en sprak met John DeNero, docent computerwetenschappen aan UC Berkeley. Die kende de zorgen bij studenten dat generatieve AI de arbeidsmarkt op het gebied van software-engineering zal beïnvloeden, vooral voor startersfuncties, maar ze zijn nog steeds enthousiast over een carrière in de informatica. “Ik vertel ze dat ik denk dat veel van de uitdagende aspecten van softwareontwikkeling op dit moment niet op betrouwbare wijze kunnen worden uitgevoerd door generatieve AI, en dat ik verwacht dat er tot ver in de toekomst nog steeds een centrale rol zal zijn weggelegd voor menselijke softwareontwikkelaars.”
AI kan nieuwe dingen niet zo goed
Generatieve AI is momenteel erg goed in het repliceren van delen van softwareprogramma’s die al vele malen eerder zijn geschreven, legt DeNero uit. “Voor het creëren van nieuwe programma’s zijn nog steeds slimme menselijke codeerders nodig.”
Generatieve AI kan de meer alledaagse delen van softwareontwikkeling versnellen, en softwareontwikkelaars hebben de neiging om snel efficiëntietools te adopteren, voegde hij eraan toe.
Berg spaghetti
Dat signaal was ook te horen tijdens het event van Claranet. Natuurlijk kan AI software programmeren, want AI is bekend met taal, dus ook met programmeertaal. “Het gaat er echter om dat het efficiënte en goed te beheren software wordt, en geen berg spaghetti,” zei een van de sprekers. “Daar heb je voorlopig menselijke intervisie voor nodig.”