Organisaties in alle sectoren bereiden zich voor op de transformerende impact van synthetische biologie. Dat past principes uit de biologie en techniek toe in combinatie met AI en datagestuurde computertechnieken.
Organisaties willen recente ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie benutten om milieuvoordelen en betere productprestaties te realiseren. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Capgemini Research Institute over de bio-economie, “Engineering biology: The time is now”.
AI en engineeringsprincipes die biologische systemen creëren, maken significante innovatie mogelijk in de synthetische biologie in elke sector. Dit zorgt voor grotere voorspelbaarheid en snellere ontwikkeling. Uit het rapport blijkt dat bijna alle ondervraagde leidinggevenden (99%) verwachten dat de synthetische biologie in de komende vijf tot tien jaar of langer ingrijpende veranderingen in hun sector teweegbrengt.
AI leidt tot verbeteringen
Technologische doorbraken verhogen de snelheid en precisie waarmee men biologische systemen ontwerpt. Dit terwijl de kosten dalen. Bovendien leidt snelle vooruitgang in AI tot aanzienlijke verbeteringen in het begrijpen en voorspellen van eiwit- en stofwisselingsstructuren.
De meeste organisaties (96%) werken al aan bio-oplossingen. 40% bevindt zich in een verkennende fase en 56% is actief bezig met experimenten, pilots of schaalvergroting. De gestage toename van investeringen duidt op een positief marktsentiment rond synthetische biologie. 68% van de executives zegt dat hun organisatie van plan is om de investeringen in de komende twee tot vijf jaar te verhogen.
Duurzaamheid belangrijke driver
Duurzaamheid komt naar voren als een belangrijke drijfveer voor bedrijfsinteresse in synthetische biologie. Maar men moet bio-oplossingen op de juiste manier inzetten om duurzame resultaten te bereiken. De meeste leidinggevenden verwachten dat bio-oplossingen een positieve invloed zullen hebben op klimaatverandering en plastic- en luchtvervuiling.
Verschillende uitdagingen
Het rapport adresseert ook de uitdagingen om bio-oplossingen op grote schaal toe te passen. Men ziet de hoge kosten, een gebrek aan geschikte grootschalige infrastructuur zoals bioreactoren en een tekort aan talent als belemmeringen.
Dat geldt ook voor de complexiteit van het aanpassen van toeleveringsketens. En voor de veranderende regelgeving voor de ontwikkeling en het gebruik van bio-oplossingen. Bijna twee derde (65%) van de startups in de synthetische biologie zegt dat een gebrek aan bio-kennis hun vermogen om bio-oplossingen op te schalen belemmert. Dat onderstreept de behoefte aan meer expertise op dit gebied.
Transformatieve technologie
Uit het onderzoek blijkt dat de markt AI ziet als de meest transformatieve technologie voor het verhogen van de efficiëntie van R&D-processen. 98% van de organisaties gebruikt AI of is van plan het te gebruiken om de toepassing van bio-oplossingen te versnellen. Robotica dat processen automatiseert en digital twins van bioreactoren worden ook genoemd als belangrijke maatregelen om kosten te verlagen en opschaling te versnellen.
Het rapport suggereert dat AI de enige technologie is die momenteel op grote schaal wordt gebruikt om bio-oplossingen te ontwikkelen en op te schalen. Want terwijl 70% van de organisaties al AI gebruikt, hebben veel minder organisaties robotica (20%) of digital twins (11%) geïmplementeerd.
Weloverwogen strategie
Volgens het rapport moeten organisaties, om de toepassing van bio-oplossingen te vergroten, een weloverwogen strategie en roadmap formuleren, het publiek bewuster maken, rekening houden met de gevolgen voor duurzaamheid en circulariteitsaspecten inbouwen om het potentieel ervan te maximaliseren. Het zal noodzakelijk zijn voor organisaties in alle sectoren om te opereren binnen de grenzen van een duidelijk, progressief regelgevend kader voor de bio-economie.