2min Personeel

Tweede Kamer slaat alarm over staat van digitale overheid

Tweede Kamer slaat alarm over staat van digitale overheid

De Tweede Kamer slaat alarm over de digitale staat van de overheid en roept het kabinet op om orde op zaken te stellen. In samenwerking met het initiatief Herprogrammeer de Overheid van onder meer internetondernemer Alexander Klöpping heeft de Kamercommissie voor Digitale Zaken een plan opgesteld met concrete aanbevelingen. Twaalf van de vijftien Kamerfracties steunen de plannen; VVD, PVV en FvD bestuderen het document nog.

Digitale overheid

De Kamer pleit voor een toegankelijke overheid met één gezicht. Er moet één centraal portaal komen voor overheidsdienstverlening. Nu voldoet slechts 47 procent van de websites en apps van de overheid aan wettelijke toegankelijkheidseisen, terwijl ruim vier miljoen Nederlanders moeite hebben met de digitale dienstverlening. Fysieke alternatieven moeten daarom altijd beschikbaar blijven, zodat burgers indien nodig een loket kunnen bezoeken.

Verouderde systemen

De Kamer wijst op de vele voorbeelden van falende ICT-systemen. Zo loopt de Belastingdienst achter: verlaging van het btw-tarief op groente en fruit is bijvoorbeeld onmogelijk door verouderde computersystemen. Vorig jaar besteedde de Belastingdienst 849 miljoen euro aan ICT, voornamelijk aan onderhoud en reparatie. Informatica-expert Hans Mulder schat dat de overheid jaarlijks 4 tot 5 miljard euro verliest aan mislukte ICT-projecten; slechts 30 procent van de projecten slaagt, en bij grote projecten is dat slechts 7 procent.

Digitale Dienst

Om versnippering tegen te gaan, wil de Kamer één centrale organisatie opzetten: de Digitale Dienst. Deze dienst moet de digitale infrastructuur ontwikkelen, beheren en ondersteunen, met goed betaalde ICT’ers in vaste dienst. Volgens Klöpping is dit vergelijkbaar met succesvolle voorbeelden uit het Verenigd Koninkrijk.

Regie en toekomst

Op termijn moeten alle budgetten voor digitalisering samengevoegd worden in één investeringsagenda, onder leiding van staatssecretaris Digitalisering, Zsolt Szabó. Hij verwelkomt de plannen, die in het voorjaar concreet moeten leiden tot een initiatiefnota voor de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Internetpionier Marleen Stikker waarschuwt dat het hoog tijd is: “De digitale overheid is moeilijk toegankelijk, onnodig duur en draait vooral op tijdelijke oplossingen.”