2min Security

Universiteit Leiden lanceert bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime

Universiteit Leiden lanceert bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime

Vanaf september 2025 biedt de Universiteit Leiden een nieuwe bacheloropleiding aan in Cybersecurity & Cybercrime, op de campus in Den Haag. Deze opleiding is ontworpen door de Faculteit Governance and Global Affairs en speelt in op de groeiende behoefte aan specialisten op het gebied van cyberveiligheid en de bestrijding van cybercriminaliteit. De opleiding is multidisciplinair en combineert vier kerngebieden: bestuurskunde, informatica, criminologie en recht.

Bacheloropleiding

Naast traditionele hoorcolleges maakt de opleiding gebruik van innovatieve onderwijsmethoden zoals simulaties, serious games, moot courts en hackathons. Deze methoden geven studenten niet alleen de noodzakelijke theoretische basis, maar ook praktische vaardigheden om zichzelf te ontwikkelen tot veelzijdige cyberexperts.

Focus op actuele cybervraagstukken

Professor Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden, leidt de ontwikkeling van de opleiding. Zij benadrukt de unieke focus op actuele cybervraagstukken zoals ransomware en verantwoordelijke openbaarmaking. “De vraag naar experts in cybersecurity en cybercrime is enorm”, aldus Van den Berg. “Deze opleiding biedt studenten de kennis en vaardigheden die nodig zijn om Nederland veilig te houden.”

Programma-opzet

De driejarige bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime behandelt verschillende aspecten van cybercriminaliteit en cybersecurity. Hoewel het programma grotendeels in het Nederlands wordt gegeven, zijn er enkele Engelstalige vakken om studenten voor te bereiden op een internationale carrière. Middelbare scholen en vwo-leerlingen zijn al geïnformeerd over deze nieuwe opleidingskans. Bovendien is de universiteit op zoek naar drie nieuwe docenten met expertise in cybersecurity en governance.

Strategische locatie

De keuze voor Den Haag als locatie is strategisch, gezien de stad bekendstaat als de Internationale Stad van Vrede en Recht. Met nationale en internationale organisaties zoals Europol, NAVO en het Global Forum for Cyber Expertise in de buurt, biedt de opleiding studenten directe toegang tot een breed netwerk van experts. Dit geeft studenten uitstekende mogelijkheden voor stages en praktijkervaring.

Toonaangevend centrum

Saida van Kalsbeek, programmamanager Cybersecurity voor de gemeente Den Haag, ziet deze bacheloropleiding als een versterking van de positie van Den Haag als centrum voor cybersecurity. “Deze opleiding biedt studenten unieke kansen om praktijkervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen in een dynamisch vakgebied”, aldus Van Kalsbeek. Met deze nieuwe bacheloropleiding levert de Universiteit Leiden een belangrijke bijdrage aan het opleiden van de volgende generatie cyberexperts die zowel Nederland als de wereld veiliger kunnen maken.